Petina stanovnika Hrvatske u riziku od siromaštva

Umirovljenici, Penzioneri
Teško je dobiti široku podršku kad teret reforme zahvata uglavnom one s nepristojno niskim penzijama (EPA)

Svaki peti stanovnik Hrvatske izložen je riziku od siromaštva te je potrebno da se u resornom Ministarstvu pristupi preispitivanju postojećeg modela i ukupnog izdvajanja za socijalnu politiku, rečeno je u utorak na konferenciji o minimalnom dohotku, povodom obilježavanja 20. veljače – Svjetskog dana socijalne pravde.

Predsjednik Hrvatske mreže protiv siromaštva, organizatora skupa, Nino Žganec upozorio je kako je linija siromaštva relativno niska i za samca iznosi 25.000 kuna (3.330 eura) godišnje i ne omogućava dostojno preživljavanje.

Problem siromaštva u Hrvatskoj je vrlo rasprostranjen i treba nam pametna socijalna politika i mjere koje će doskočiti tom problemu, dodao je.

Ispod prosjeka Evropske unije

“Smatramo kako je dokidanje siromaštva prvenstveno političko pitanje i da je Hrvatska dosegla određeni stupanja razvoja koji omogućava da se pametnom preraspodjelom javnog novca u Hrvatskoj svakome omogući dostojan život”, istakao je Žganec.

Ističe kako je činjenica da se vrlo često u javnom diskursu ističe netačan podatak da Hrvatska izdvaja jako puno za socijalnu zaštitu, no stvarnost pokazuje suprotno da se izdvaja daleko ispod prosjeka Evropske unije.

U javnom diskursu se vrlo često pogrešno ističe kako je to nepotrebna potrošnja, umjesto da se to shvata kao investicija u ljude i ljudski kapital i da se pametnim programima može spriječiti apsolutno siromaštvo, a onda i pomoći ljudima koji uđu u svijet siromaštva da što prije iz njega izađu.

Nažalost, podaci pokazuju da oni koji uđu u svijet siromaštva gotovo nemoguće ili jako teško izlaze iz njega, rekao je Žganec.

“Za Hrvatsku su karakteristične regionalne nejednakosti, starije i osobe s invaliditetom, nezaposleni i djeca koji gotovo da nemaju šanse izaći iz svijeta siromaštva. Imamo veliki disbalans između Zagreba i županija kao što su Požeško-slavonska, Virovitičko-podravska, dok s druge strane imamo Istarsku i Međimursku pri vrhu“, naglasio je on.

‘Zabetonirani’ socijalni izdaci

Kaže kako HMPS nastoji utjecati na politiku koja će se boriti protiv siromaštva iniciranjem promjene zakonodavstva, drugačijim politikama i percepcijama prema svijetu siromašnih.

“Skupom želimo potaknuti da se još jednom preispita model i shema socijalnih naknada koji su u Hrvatskoj po svim parametrima i pokazateljima vrlo neprimjerene i ne omogućavaju dostojno preživljavanje”, rekao je Žganec.

Ustvrdio je kako se forsira pristup da je kriterij društvenog razvoja ekonomski prosperitet.

“Naravno da je visina bruto domaćeg proizvoda važan pokazatelj, no što će nam visoki rast ako nam isto tako raste i siromaštvo i ako su nam socijalni izdaci ‘zabetonirani’ na postojećoj razini daleko ispod prosjeka EU-a?”, upitao je.

Poručio je kako bi pokazatelj razvijenosti nekog društva trebala biti socijalna sigurnost građana, odnosno visoko razvijena socijalna svijest u društvu. i “tu se vodimo primjerima skandinavskih zemalja, koje pokazuju kako se mogu balansirati ekonomski razvoj i socijalna politika”.

‘U nekim aspektima i nazadujemo’

Žganec je naglasio kako kod određivanja socijalnih naknada treba voditi računa da budu dostojne, ali i poticajne za rad radno sposobnom stanovništvu.

“Trenutno Vlada donosi odluku o visini osnovice za socijalne naknade, koja se ne bazira ni na jednom čvrstom pokazatelju”, rekao je on i dodao kako bi ona trebala ovisiti o rastu ili padu standarda.

“S postojećom socijalnom politikom stojimo na mjestu, a u nekim aspektima i nazadujemo”, upozorio je Žganec.

Državna tajnica Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Marija Pletikosa rekla je kako je ovo ministarstvo uključeno u projekte EMIN 2 (European minimum income network) i želi primjenjivati njegove pozitivne ishode i da se kroz donošenje novog zakona o socijalnoj skrbi razmotri sve mogućnosti i cilj nam je građanima omogućiti bolju budućnost i životne uvjete.

Premala osnovica naknade

“Slažemo se da je osnovica socijalne naknade od 800 kuna (106 eura) premalo, no putem brojnih socijalnih naknada želimo svim sugrađanima omogućiti bolji život u okviru budućnosti. U tijeku je izrada novog zakona o socijalnoj skrbi i razmotrit ćemo mogućnost povećanja socijalnih naknada”, kazala je Pletikosa.

Upitana o iznosu najviše socijalne naknade, rekla je kako one u slučaju kumuliranja za određene grupe zbog starosti, ovisnosti, na primjer, jednokratne pomoći u vanrednim slučajevima, kao što su elementarne nepogode mogu doći i do 10.000 kuna (1.330 eura).

Nacionalni koordinator EMIN-a Zdenko Babić upozorio je kako je Hrvatska u vrhu evropskih zemalja po izloženosti stanovništva riziku siromaštva i oskudijevaju u osnovnim materijalnim dobrima, ne mogu platiti režije i žive u hladnim i vlažnim stanovima, ako ih uopće i imaju.

Izvor: Agencije