Ljajić i Šarović: Kinesko tržište prioritet za obje zemlje

Ministri trgovine Srbije i BiH razgovarali su o robnoj razmjeni dvije zemlje i turizmu (Anadolija)

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić razgovarao je danas u Beogradu sa ministrom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Mirkom Šarovićem o daljem unapređenju ekonomsko-trgovinske saradnje dvije zemlje.

Ministri su ocijenili da je cilj da robna razmena dostigne dvije milijarde eura u 2018. godini, javlja agencija Anadolija.

Kako se navodi u saopćenju Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije, u 2017. godini ostvarena je rekordna robna razmena dvije zemlje u iznosu od 1,72 milijarde eura, od čega je izvoz Srbije u Bosnu i Hercegovinu iznosio 1,21 milijarde evra, dok je iz Bosne i Hercegovine u Srbiju izvezeno robe u iznosu od 516 miliona eura.

Ukidanje vancarinskih barijera

Ljajić i Šarović su saglasni da je preduvjet za dostizanja robne razmene od dvije milijardi eura dalje ukidanje vancarinskih barijera između dvije zemlje.

Na sastanku je konstatirano da postoje još četiri vancarinske barijere koje bi se trebale ukloniti, pa će u cilju njihovog otklanjanja svaka tri mjeseca zasjedati zajednička komisija. 

Prva sjednica komisije bit će održana krajem ovog mjeseca, saopćeno je nakon sastanka.

Ljajić i Šarović su razgovarali i o saradnji u oblasti turizma i zaključili da je kinesko tržište od prioritetnog značaja za obje zemlje, uzimajući u obzir da su Srbija i Bosna i Hercegovina jedine dvije zemlje u ovom dijelu Evrope koje imaju bezvizni režim sa Kinom. 

Izvor: Agencije