Sarajevo: Indeks kvalitete zraka sve gori

I u narednim danima očekuje se zadržavanje visokih koncentracija zagađujućih materija u zraku (Anadolija)

Sarajevo je i u utorak, treći dan zaredom, bio grad s ogromnom koncentracijom onečišćenja zraka opasnom po ljudski život, sudeći prema pokazateljima koji su tokom jutra bili dostupni na mjernoj stanici postavljenoj u krugu Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u glavnom gradu BiH, javila je Hina.

U 9 sati ujutro indeks kvalitete zraka (AQI) bio je na brojci 383, duboko unutar zone koja označava opasno stanje koje utiče na život i zdravlje ljudi.

Ta se zona kreće u rasponu AQI od 300 do 500 i oznaka je za situacije ekstremnog zagađenja koje obilježavaju visoke koncentracije čestica prašine, sumpornog dioksida i ugljičnog monoksida.

Klasifikaciju prema indesu AQI primjenjuje američka Agencija za zaštitu okoliša (EPI), a prema njihovim pokazateljima Sarajevo je i utorak ponovo bio najzagađeniji grad na svijetu.

Drugi na toj neslavnoj ljestvici je glavni grad Indije New Delhi, gdje je indeks kvalitete zraka bio 241, u zoni označenoj kao „vrlo nezdrava“, no koja je još uvijek za stepen bolja od one u koju je svrstano Sarajevo.

Svakodevna prekoračenja propisanih vrijednosti

Vlasti Sarajevskog kantona za sada nisu poduzele nikakve mjere radi zaštite zdravlja stanovništva, već su samo za srijedu najavile vanrednu sjednicu Skupštine KS na kojoj će raspravljati o ovom problemu.

Kantonalni zavod za javno zdravstvo uputio je preporuku građanima da što manje vremena provode na otvorenom i otrovnom zraku.

Značajno povećanje vrijednosti onečišćujućih tvari, odnosno indeks kvalitete zraka veći od 200, u utorak je zabilježen i u industrijskim središtima Lukavcu i Tuzli.

Prema trenutnoj prognozi vremena u narednim danima očekuje se zadržavanje visokih koncentracija zagađujućih materija u zraku i očekivana su svakodnevna prekoračenja propisanih vrijednosti u cijelom prostoru kotlinske i dolinske Bosne.

Izvor: Agencije