Umro hrvatski pjesnik i akademik Jakša Fiamengo

Bio je pridruženi član i Hrvatskog društva kompozitora, a od maja 2014. redovni član HAZU-a (Pixsell)

Pjesnik, književnik, novinar i akademik Jakša Fiamengo umro je u četvrtak ujutro u splitskom Domu za stare i nemoćne u 73. godini života.

Rođen je u Komiži na Visu 1946. Jedan je od najistaknutijih hrvatskih pjesnika, a prvu zbirku pjesama Pred obećanom zemljom objavio je 1966, dok je prvu samostalnu zbirku More koje jesi objavio dvije godine kasnije.

Objavio je više zbirki pjesama (posljednju, Cvrkut, 2014), a za pjesnički rad dobio je niz nagrada: 1999. godine odlikovan je Ordenom Danice hrvatske s likom Marka Marulića, dobitnik je državne nagrade “Vladimir Nazor” za književnost (1998), Maslinovog vijenca na manifestaciji “Croatia rediviva” u Selcima na Braču (1993).

Njegovu poeziju bitno određuje pripadnost mediteranskom prostornom i duhovnom okruženju, u kontaktu je s krajolikom u kojem je bitan motiv more.

Bio novinar Slobodne Dalmacije

Iz Društva hrvatskih književnika, čiji je član bio do 1969, ističu da se njegova poezija očituje u ustrajnom ovremenjivanju prostora, odnosno oprostoravanju vremena u istoj svjetlosti mudre i tople ideje vječnog Sredozemlja.

Bio je pridruženi član i Hrvatskog društva kompozitora, a od maja 2014. redovni član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU).

Njegova djela zastupljena su u antologijama hrvatske poezije, a pojedine pjesme prevođene su mu na 15-ak jezika. U njegovim pjesmama česti su mediteranski motivi, a u svima postoji i duhovna dimenzija krajolika.

Radni vijek proveo je kao novinar. Do penzionisanja 2009. radio je u Slobodnoj Dalmaciji, a bio je i urednik nekoliko časopisa. Nagradu za životno djelo u novinarstvu dobio je 2014. O Fiamengu je 2004. godine HRT snimio dokumentarni film Čovik od riči.

 Iz Slobodne Dalmacije navode da je objavio 15-ak knjiga pjesama te učestvovao u stvaranju pjesničko-likovnih mapa.

Autor popularne ‘Nadaline’

Pisao je knjige za djecu, a autor je tekstova mnogih klapskih i drugih dalmatinskih pjesama, među kojima su najpoznatije “Piva klapa ispo’ volta, “Nadalina”, “U prolazu”, “Infiša san u te”, “Promenade”, “Ja sam pjesma”, “Karoca gre”, a za tekstove pjesama osvojio je dvije nagrade “Porin” za životno djelo 2002. i 2007. te tiražne “Zlatne ptice” Croatia Recordsa.

Povodom Fiamengove smrti saopćenjem se oglasio i predsjednik HAZU-a, akademik Zvonko Kusić.

Za Fiamenga kaže da je bio jedan od najistaknutijih savremenih hrvatskih pjesnika, široj javnosti poznat prvenstveno kao autor stihova pjesama najpoznatijih hrvatskih pjevača, koje su postale nezaobilazni dio hrvatskog muzičkog naslijeđa.

“U svojim stihovima uspio je skladno spojiti jednostavnost i vrhunski poetski izričaj i na taj način iskreno i vjerodostojno cijeloj Hrvatskoj dočarati duh, tradiciju i kulturu Dalmacije i Mediterana, u koju je bio čvrsto ukorijenjen. Njegove pjesme ljudi su voljeli i razumjeli bez obzira na bilo kakve razlike. Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti bila je čast imati akademika Jakšu Fiamenga za svog redovitog člana”, poručio je Kusić.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO