Dodik ‘šokiran’ scenama s protesta, Borenović pozvao Lukača na ostavku

Borenović je rekao da jučerašnjih događaja ne bi ni bilo da su MUP RS-a i Okružno javno tužilaštvo Banja Luka radili svoj posao (Al Jazeera)

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik izjavio je da duboko saosjeća s bolom porodice Dragičević i da je razočaran brzinom kojom tužilaštvo vodi slučaj stradanja njihovog sina Davida Dragičevića.

Poručio da je bh. entitet “Republika Srpska pravna država u kojoj se zakoni moraju provoditi”.

Dodik je istakao da je “to što je pod udar zakona došao otac koji je izgubio sina jedna nesretna okolnost, ali u bilo kojoj zemlji svijeta zakon ga ne bi prepoznavao kao oca koji je izgubio sina već kao građanina koji se ogriješio o zakon”.

“Nisam se oglašavao tokom jučerašnjeg dana jer sam odmah po lišavanju slobode Davora Dragičevića informisan da je sve urađeno po slovu zakona. Isto tako sam informisan da su i događaji koji su uslijedili, a koje smo pratili putem medija, dio policijsko-tužilačke akcije, o kojoj, kao političar, ne mogu i neću da govorim”, rekao je Dodik upitan da prokomentira jučerašnja dešavanja u Banjoj Luci.

Provođenje zakona

Naveo je da ono o čemu i kao funkcioner i kao čovjek može govoriti jeste da “slike koje su se vidjele jučer u Banjoj Luci nisu prijale ničijem oku, niti su nešto što iko želi da vidi”.

“Moram da priznam da sam šokiran scenama u kojima se jučer na Trgu Krajine vide majke s malom djecom i javno pitam sve u Republici Srpskoj ko bi svoje dijete doveo na mjesto koje je sasvim očigledno mjesto opsežne policijske akcije”, prenosi Klix Dodikovu izjavu koju je dao za agenciju SRNA.

Rekao je da je u utorak na trgu vidio i “skandal-političare” koji tragediju porodice Dragičević i dalje monstruozno zloupotrebljavaju i javno dovode u pitanje provođenje zakona za koje su neki od njih svojevremeno i glasali.

“Razumijem da neki od tih političara žive od skandala, kreiraju predstave u kojima mogu da igraju kakvu-takvu ulogu, ali ne razumijem da su za potrebe političke promocije spremni da se igraju s institucijama države. Pitam sve u Republici Srpskoj, ali i u regionu i svijetu: koja bi policija dozvolila da bilo ko nekažnjeno napada ili tuče njene pripadnike tokom vršenja ustavnih i zakonskih obaveza?”, rekao je Dodik.

‘Lukačeva riječ ne znači ništa’

Predsjednik Partije demokratskog progresa (PDP) Branislav Borenović, koji je u utorak također uhapšen, naveo je u saopćenju da bi, “da ima imalo odgovornosti i morala, Dragan Lukač, ministar unutrašnjih poslova RS-a, danas trebao podnijeti ostavku na mjesto ministra umjesto što drži konferencije za medije pune neistina i obmana, što je svojstveno njemu i njegovim podređenim”.

“Lukačeva riječ već odavno ništa ne znači, ali posebno danas kad ne može da demantuje fotografije, snimke, niti narod koji je juče u Banjaluci podržavao zahtjev za istinom i pravdom, a na svojoj koži osjetio silu koju je na njih Lukač poslao”, dodao je Borenović.

Rekao je da jučerašnjih događaja ne bi ni bilo da su MUP RS-a i Okružno javno tužilaštvo Banja Luka radili svoj posao.

“Nisu riješili slučaj ubistva Davida Dragičevića, niti devet mjeseci imamo ikakvog pomaka. Ljudski je da ljudi koji žive ovdje traže istinu i pravdu, žele da se osjećaju sigurno i da vrate povjerenje u institucije.”

Borenović je podsjetio Lukača na Ustav Republike Srpske i član 25, koji garantira slobodu misli, opredjeljenja, svijesti i uvjerenja, kao i javnog izražavanja mišljenja, te član 32, kojim je zagarantirana sloboda izražavanja mišljenja o radu državnih organa i da niko zbog toga ne smije snositi odgovornost.

“Kao ministar unutrašnjih poslova, on bi morao poznavati Ustav i ne bi smio dozvoliti da se na najbrutalniji način guše osnovna ljudska prava i slobode. Nažalost, sve što Lukač čini suprotno je od prava, slobode i demokratije”, zaključio je Borenović.

Privođenje Davora Dragičevića, koga su u utorak policajci odveli na saslušanje u Policijsku upravu Banja Luka, izazvalo je velike napetosti u gradu, koja je kulminirala novim hapšenjima.

Dragičević je u srijedu pušten na slobodu.

Izvor: Al Jazeera i agencije