Dodik i Vučić u Beogradu: Bošnjaci opstruiraju formiranje vlasti u BiH

Dodik se u Beogradu sastao s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem (Tanjug)

Predsedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik nije optimista da bi uskoro moglo da dođe do formiranja institucija BiH, uključujući predsedavajućeg Vijeća ministara, na osnovu izbornih rezultata. 

“To zavisi od Sarajeva, a u Sarajevu postoji opstrukcija Bošnjaka”, rekao je Dodik. 

“Republika Srpska je spremna da se konstituišu organi BiH. U Sarajevu od strane Bošnjaka postoji opstrukcija”, kazao je Dodik na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem odgovarajući na pitanje kada se očekuje da će biti izabran predsedavajući Vijeća ministara.

Dodik je naveo i da iz Evropske unije stižu preporuke da se organi vlasti što prije formiraju, ali da se u Sarajevu stalno “radi na sitno” i govori “polako”. 

On je ocijenio i da Federacija BiH nema šanse da u narednih tri do četiri mjeseca formira svoju strukturu vlasti, i izrazio bojazan da bi se to moglo prenijeti i na vlast na nivou BiH. 

Napominje i da nevidi šta bi, u tom slučaju, mogla biti njegova uloga u Predsjedništvu.

Novi Memorijalni kompleks

Srbijanski predsjednik predložio je danas u razgovoru s Dodikom da se u spomen području Donja Gradina izgradi novi Memorijalni kompleks i muzej, kako bi djeca sa ovih prostora mogla da uče o Jasenovcu i zlu koje se tu dogodilo.

“Ideja je da napravimo nešto što bi bio najveći zajednički spomenik, na teritoriji gde žive Srbi – da u Donjoj Gradini izgradimo novi Memorijalni kompleks i muzej, sa mogućnošću najboljih i najsnažnijih video zapisa iz vremena Drugog svestkog rata”, rekao je Vučić.

Na taj način bi, kaže, djeca iz Srbije, BiH, ali i iz Hrvatske mogla da uče kakvo se zlo dogodilo u Jasenovcu, jer mi ne želimo da prihvatimo fabrikovanje činjenica i izmišljanje istina.

Pravo na samoopredjeljenje

Dodik je kazao da Srbi iz Republike Srpske treba da imaju pravo na samoopredjeljenje i pozvao Vučića da se u budućim razgovorima založi za takav pristup.

“To ne tražimo da bi se rušio teritorijalni integritet BiH nego da i Srbi na tom prostoru imaju pravo da se opredijele, kao što treba da bude i na sjeveru Kosova”, rekao je Dodik na konferenciji sa Vučićem.

Dodik je izjavio da BiH ne mijenja stav o priznanju Kosova i pozvao na ukidanje taksi koje je Priština uvele na robu iz Srbije i BiH.

Izvor: Agencije