Vrijeme u regiji: Prestanak padavina i pad temperature

Regiju su pogodile prve ozbiljnije snježne padavine ove jeseni (Anadolija)

Snijeg koji je jučer i danas počeo zasipati naše prostore neće se zadržati dugo, no, ako je suditi prema prognozama meteorologa, slijedi nam nekoliko dana hladnoće.

U BiH, snijeg je počeo padati tokom noći, no, kako kam nažu iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda, ne očekuju se veće padavine.

„Već tokom dana možemo očekivati slabljenje padavina. Snijega neće biti niti sutra, kada će biti vedro, ali će temperature biti ispod nule. Ujutro u dijelovima zemlje može biti mraza i magle. Tako će biti do vikenda, kada se očekuju nove, ali blaže padavine – kiša, susnježica i snijeg“, rekao nam je meteorolog Ibrahim Hadžismajlović.

Kako je dodao, sljedeće sedmice će uslijediti stabilizacija vremena, kada će biti suho i kada bi temperature trebale ići iznad nule.

Slično vrijeme bit će i u Srbiji, gdje se očekuje formiranje snježnog pokrivača od oko pet, a u jugozapadnim i centralnim krajevima do 10 centimetara. Na planinama, više, pa tako na Zlatiboru već ima oko 20 cm snijega.

Jaka bura skrenut će na jugo

„Ovo su praktično prve ozbiljnije snežne padavine ove jeseni, ali one su samo kratkotrajne prolazne prirode. Narednih dana ne bi trebalo biti padavina, ali će biti hladno, naročito u petak, kada se očekuju temperature ispod minus 10 stepeni Celzija. Narednih dana bit će slabijeg i umerenog mraza“, rekao nam je jutros dežurni meteorolog Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije.

Prognoze iz Hrvatske glase da će u prvom dijelu dana u unutrašnjosti biti oblačno sa slabim snijegom, uglavnom u gorskim predjelima i Slavoniji, no, da se sredinom dana očekuje postepeni prestanak oborina i kidanje naoblake.

A kada je riječ o moru, na Jadranu je temperatura između 7 i 12 stepeni, jaka je olujna bura, podno Velebita i orkanska, ali kako nam je rečeno u Državnom hidrometeorološkom zavodu Hrvatske, udara vjetra u priobalnim područjima neće biti.

„Sutra će bura biti umjerena, a onda će postepeno skrenuti skrenuti na jugo. Snijega neće biti, izuzev na područjima preko 1.000 metara nadmorske visine. Udara vjetra se ne treba plašiti“, rečeno nam je u splitskom uredu Državnog hidrometeeorološkog zavoda Hrvatske.

Izvor: Al Jazeera i agencije