Ambasada SAD-a zabrinuta zbog taksi, Hahn traži smirivanje situacije

Vučić je prenio Hahnu da je Srbija izložena snažnim provokacijama Prištine (EPA)

Američka ambasada u Prištini oštro je danas kritikovala odluku kosovske vlade da uvede takse od 100 posto na srpske proizvode, prenosi Tanjug.

U odgovoru za prištinsku Gazetu Express američka ambasada u Prištini izrazila je zabrinutost zbog te odluke te pozvala kosovske čelnike da “ne doprinose stvaranju tenzija”.

“SAD je uznemiren zbog odluke Vlade da podigne trgovinske barijere. Kao što smo rekli, ne vidimo kako Kosovo ima koristi od ovih mjera”, ističe američka ambasada, te dodaje:

“Snažno pozivamo da se ta koncentracija usmjeri na ključne interese Kosova – njegovu evropsku budućnost i normalizaciju odnosa sa Srbijom.”

Dalje, Ambasada navodi da takse “bespotrebno skreću pažnju s tih ciljeva, podrivaju međunarodni položaj i negativno utječu na građane”. 

“Pozivamo čelnike da spuste tenzije, promoviraju mir i rade na uspostavljanju zamaha koji će donijeti napredak i stabilnost svim građanima”, navela je američka ambasada u Prištini.

Deeskalacija u interesu cijele regije

Ambasada se osvrnula i na glasanje u Interpolu te navela da, “iako razočaravajuće, glasanje u Interpolu podvlači važnost održavanja konstruktivnog međunarodnog angažiranja”, prenijela je Gazeta Express.

U vezi s najnovijim potezima Prištine reagirao je i komesar Evropske unije za proširenje Johannes Hahn, koji je na Twitteru napisao da je razgovarao s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, kao i predsjednikom i premijerom Kosova Hashimom Thacijem i Ramushom Haradinajem.

“Složili smo se da je neophodno da se hitno smiri situacija i dođe do deeskalacije u interesu cijele regije. Ponudio sam pomoć u radu na brzim, praktičnim rješenjima za različita trgovinska pitanja u okviru sporazuma CEFTA”, napisao je Hahn.

Ranije danas iz kabineta predsjednika Srbije saopćeno je da je Vučić u telefonskom razgovoru prenio Hahnu da je Srbija izložena snažnim provokacijama Prištine, ali i da se ponaša ozbiljno i odgovorno. 

Vučić i Hahn saglasili su se da je potrebno očuvati mir i stabilnost.

Izvor: Agencije