Uhapšen bivši šef državne bezbjednosti Makedonije

Čak 37,9 posto ispitanika smatra da je Specijalno tužilaštvo u cijelosti korumpirano (Al Jazeera)

Bivši šef državne bezbjednosti Makedonije Sašo Mijalkov uhapšen je po nalogu Specijalnog tužilaštva i određen mu je pritvor do 30 dana, javili su makedonski mediji. 

Mijalkov je uhapšen zbog slučajeva Target-Tvrđava, javila je agencija MIA. Ti slučajevi se vode zbog prisluškivanja, za šta su osumnjičeni tadašnji visoki zvaničnici državne bezbjednosti i Ministarstva unutrašnjih poslova, kao i najbliži saradnici bivšeg premijera i lidera VMRO-DPMNE Nikole Gruevskog.

U ovim slučajevima optuženi su bivši zvaničnici DB-a Goran Gruevski i Nikola Boškoski, bivša ministarica unutrašnjih poslova Gordana Jankuloska, Mijalkov kao i šef njegovog kabineta Toni Jakimovski.

Zatvorske kazne

Jankuloska je nepravomoćno osuđena na šest godina zatvora, zbog zloupotrebe službenog položaja prilikom nabavke Mercedesa vrijednog 600.000 eura.

Za isti slučaj bivši premijer Nikola Gruevski, za čije je potrebe vozilo nabavljeno, pravomoćno je osuđen na dvije godine zatvora.

Gruevskom je u žalbenom postupku, okončanom prošlog petka, potvrđena zatvorska kazna. Protiv Gruevskog vode se još nekoliko sudskih procesa – za namještanje izbora, korupciju i poticanje nasilja.

On je pobjegao u Mađarsku, a danas je objavio da je ova zemlja pozitivno odgovorila na njegov zahtjev za politički azil, prenosi Anadolija.

Blizak rođak Gruevskog

Makedonsko Specijalno javno tužilaštvo sumnjiči nekoliko osoba iz Uprave za bezbjednost i kontraobavještavanje da su od 2008. do kraja 2015. nezakonito prisluškivali više od 5.800 građana.

U slučaju Target, prvoosumnjičeni Sašo Mijalkov je u tom periodu bio rukovodilac u Upravi za bezbjednost i kontraobavještavanje. Mijalkov je blizak rođak Gruevskog.

Izvor: Agencije