Ruski mediji: Od susreta Thacija i Putina može biti i koristi

Vladimir Putin i Hashim Thaci sreli su se na marginama obilježavanja stote godišnjice kraja Prvog svjetskog rata (Twitter)

U Kremlju nisu isključivali mogućnost da će na obilježavanju godišnjice primirja u Prvom svjetskom ratu biti i kratkih susreta “s nogu” ruskog lidera Vladimira Putina s ostalim sudionicima, u koje se može ubrojati i njegov kratak susret s predsjednikom Kosova Hashimom Thacijem, pišu ruski mediji.

Analitičar iz Instituta Ruske akademije nauka za slavenske zemlje Georgij Engeljgardt smatra da su, sudeći po komentaru Thacija na Twitteru, na manifestaciji u Parizu Francuzi poklonili ogromnu pažnju predsjedniku Kosova.

Prema njegovim riječima, Thaci je uspješno iskoristio prisustvo na pariškom skupu, između ostalog, da bi potvrdio vlastitu težinu u međunarodnoj politici.

Uz to, dodaje Engeljgardt, Thaci u Prištini trenutno nema baš najpovoljniju situaciju, jer ima konflikte s premijerom Ramushom Haradinajem i drugim političarima.

“Thaci ide i komunicira s velikim ljudima i piše o tome na Twitteru. Potrebno mu je da demonstrira i svoju aktivnost i svoje uspjehe u međunarodnoj politici, da svima pokaže kako ima realnu međunarodnu težinu i da će biti pogrešno ako se takav čovjek izgura s političke scene”, rekao je Engeljgardt za portal Vzgljad.

Rusija protiv dolaska NATO-a na cijeli Balkan

Podsjeća i da je Moskva do sada vodila racionalnu politiku u odnosu na Srbiju, što omogućuje Beogradu da brani svoj interese na Kosovu, dok Kremlj “ne dozvoljava srbijanskim vlastima da padnu pod utjecaj Zapada”.

“Prije mjesec dana predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je došao u Moskvu, predstavljao svoju ideju faktičkog priznanja neovisnosti Kosova i dobio negativan odgovor. A osnovni dio Vučićevog biračkog tijela je ‘rusofilski’. I, logično, Vučić nije mogao ne uzeti u obzir moskovsko ‘ne'”, navodi Engeljgardt.

Smatra i da Rusija nije zainteresirana da Beograd prizna Kosovo, prije svega zato što bi to značilo da bi Kosovo moglo postati članica NATO-a, poslije čega slijedi i ulazak Bosne i Hercegovine u Alijansu.

“Cijelo područje Balkana se može naći u NATO-u. Za Rusiju, s točke gledišta njezinih državnih interesa, to postaje problematično”, zaključio je Engeljgardt.

Nije prvi susret Thacija i ruskih političara

Prema mišljenju vojnog analitičara Jevgenija Krutkova, prisustvo Rusije u “kosovskom pitanju” znači da se Moskva ne udaljava od problema regije, što daje šansu “rusofilskoj stranci” da utječe na vodstvo države i ne dozvoli da se realizira spomenuti scenarij.

“Zato i rukovanje s Thacijem može biti od koristi”, ocijenio je Krutikov.

Podsjeća i kako nije prvi slučaj da se predsjednik Kosova susreće s predstavnicima ruske vlasti, jer je dolazio u Moskvu i bio na razgovorima u Državnoj dumi.

“Nitko ne govori da su toliko loši da se s njima ne može razgovarati”, rekao je Krutikov.

Izvor: Agencije