SDSM ovlastio Zaeva za pripremu vanrednih izbora

Makedonija, Referendum
VMRO-DPNE smatra da rezultati referenduma predstavljaju grub falsifikat (EPA)

Izvršni odbor SDSM-a ovlastio je predsjednika stranke i premijera Makedonije Zorana Zaeva i šefa zastupničke grupe u Sobranju Tomislava Tunteva, da poduzmu sve potrebne korake radi pripreme prijevremenih parlamentarnih izbora, ukoliko u Sobranju ne bude osigurana dvotrećinska većina za članstvo Makedonije u NATO-u i EU-u uz podršku sporazuma s Grčkom, koji predviđa promjenu imena zemlje u Republika Sjeverna Makedonija.

Izvršni odbor je na sinoć održanoj sjednici jednoglasno zaključio kako treba iskoristiti sve demokatske mogućnosti da zastupnici slijede glas građana izražen na referendumu, prenosi Tanjug agenciju MIA.

“Ukoliko to ne bude moguće, nema druge opcije nego prijevremeni parlamentarni izbori”, navodi se u zaključku IO SDSM-a.

Referendum o promjeni imena Makedonije, koji je održan u nedjelju, nije uspio jer nije glasovalo potrebnih 50 posto biračkog tijela plus jedan, ali je velika većina onih koji su izašli, njih više od 90, glasovalo za promjenu imena i pristupanje EU-u i NATO-u.

Potrebna dvotrećinska većina

Pitanje na referendumu glasilo je: “Da li ste za članstvo u EU i NATO sa prihvatanjem dogovora Republike Makedonije i Republike Grčke?”

Referendum nije pravno obvezujuć, a za promjenu imena je potrebna dvotrećinska većina u parlamentu.

“Više od 90 posto građana odobrilo je dogovor s Grčkom o promjeni imena Makedonije i parlament treba potvrditi volju većine”, rekao je Zaev nakon objave rezultata referenduma. 

“Više od 90 posto glasovalo je ‘za’, dakle, sada je na parlamentu red da potvrdi volju većine”, naglasio je.

Rekao je kako se nada da će zastupnici oporbene desnice (VMRO-DPMNE) “poštovati demokratsku volju građana” i ratificirati dogovor u parlamentu.

U protivnom će, rekao je, raspisati “prijevremene parlamentarne izbore”.

Predsjednik Makedonije Gjorge Ivanov poručio je u ponedjeljak kako je realnost da referendum u Makedoniji nije uspio te je pozvao Vladu Zorana Zaeva da ni ne pokušava promijeniti tu stvarnost i istaknuo da je vrijeme za odgovornost pred makedonskim narodom.

Istraživanje: Većina Grka za izlazak iz sporazuma

Blizu 72 posto Grka želi da se Grčka povuče iz sporazuma s Makedonijom, pokazala je anketa provedena neposredno nakon referenduma, na koji nije izašao dovoljan broj građana da bi izjašnjavanje bilo uspješno.

Prema rezultatima tog istraživanja, koje je objavio grčki portal Proto tema, istovremeno 68 posto građana je pozvalo vladu Alexisa Tsiprasa da raspiše referendum o tom pitanju.

Istraživanje je, kako se navodi, provedeno 1. i 2. listopada na reprezentativnom uzorku od 1.000 ispitanika.

Međudržavni sporazum Atena i Skoplje su potpisali nakon dužih pregovora u srpnju ove godine i on predviđa promjenu imena Makedonije u Republika Sjeverna Makedonija, a njegovim prihvaćanjem toj bivšoj jugoslovenskoj republici otvorio bi se put prema euroatlantskih integracijama.

Prema podacima Državne izborne komisije, izlaznost birača na makedonskom referendumu bila je 36,91 posto.

Izvor: Agencije