Sarajevo se oprostilo od ubijenih policajaca

Sahrani Davora Vujinovića prisustvovali su brojni članovi porodice, prijatelji, radne kolege, ali i sugrađani (Anadolija)

Na sarajevskom groblju “Sveti Josip” sahranjen je Davor Vujinović (46), jedan od dva policajca ubijena u petak u naselju Alipašino Polje, javlja Anadolija.

Nešto kasnije je Adisu Šehoviću (44), drugom ubijenom policajcu, klanjana dženaza-namaz i obavljen ukop na mezarju u Buća Potoku, javljaju agencije.

Na mezarju u sarajevskom naselju Buća Potok danas je klanjan dženaza-namaz ubijenom policajcu Adisu Šehoviću

Sahrani i ukopu su prisustvovali brojni članovi porodice, prijatelji, radne kolege, ali i sugrađani koji su odlučili odati posljednju počast policajcima koji su ubijeni na dužnosti.

Suze i bol nisu mogli biti sakriveni.

Na sahrani Davoru Vujinoviću Suze i bol nisu mogli biti sakriveni

Prethodno je u sali Općine Novi Grad održana komemoracija na kojima su njihovi nadređeni i kolege govorili o stradalima i podijelili sjećanja na trenutke provedene s njima.

Poručeno je kako će odgovorni za ubistvo, biti izvedeni pred lice pravde.

Oproštaj policajaca od hrabrog kolege

Komemoraciju, koja je počela intoniranjem himne Bosne i Hercegovine, pratili su suze, bol i lijepe riječi o Vujinoviću i Šehoviću i nada da se takvo nešto nikome više ne ponovi.

Komesar MUP-a KS-a Mevludin Halilović kazao je kako je u ovako teškim trenucima zbog ubistva kolega teško naći prave riječi da se iskažu bol, tuga i ogorčenost.

Izjavio je kako je ovo veliki gubitak za porodice, za Ministarstvo unutrašnjih poslova, za grad Sarajevo, kanton i državu BiH. On je podsjetio na to kako su ubijeni policajci bili primjer drugima.

Dali živote štiteći građane

“Dali su svoje živote štiteći građane Kantona Sarajevo, njihovu imovinu i njihove živote. Moram još jednom naglasiti da smo svi jako ogorčeni i potreseni ovim gubitkom, ali ćemo zbog Adisa i Davora, zbog njihovih izuzetnih kvaliteta kao policijskih službenika, nastavljati obavljati naše poslove i zadatke na najbolji mogući način, kako su to radili i oni”, rekao je Halilović.

Porodicama ubijenih policajaca je poručio kako će im vrata uprave policije Kantona Sarajevo uvijek biti otvorena i da će uvijek imati podršku.

Načelnik Četvrte PU Novi Grad Nusret Selimović pročitao je biografije Adisa Šehovića i Davora Vujinovića, koje su ispunjene pohvalama i nagradama. Zahvalio je na njihovom doprinosu i ljudskim vrlinama koje su utkali u rad Četvrte PU.

Članovi porodica, kolege i prijatelji danas su se na komemoraciji oprostili od sarajevskih policajaca

“Nemjerljiva je vrijednost tragova koje su kroz odgovoran, požrtvovan i profesionalan rad Davor i Adis ostavili iza sebe. Davor i Adis su, prije svega, bili dobri ljudi, posvećeni svojim porodicama i odani, prije svega, svojoj državi BiH”, dodao je Selimović. 

Povodom ubistva dvojice policajaca, danas je proglašen Dan žalosti u Bosni i Hercegovini i zastave su spuštene na pola koplja.

U poslijepodnevnim satima bit će održano i protestno okupljanje u Sarajevu pod motom “Skup podrške policiji Kantona Sarajevo”.

Šehović i Vujinović ubijeni su u pucnjavi koja se dogodila u petak 26. oktobra oko četiri sata ujutru, u sarajevskom naselju Alipašino Polje.

Za počiniocima zločina i dalje se traga.

Izvor: Agencije