Lord Robertson: Historijski trenutak za Makedoniju

Usklađivanje i postizanje kompromisa dva premijera je nešto što se neće ponoviti u narednih 30-40 godina (EPA)
Usklađivanje i postizanje kompromisa dva premijera je nešto što se neće ponoviti u narednih 30-40 godina (EPA)

Bivši generalni sekretar NATO-a George Robertson je ocijenio da je došao trenutak kada svi u Makedoniji trebaju gledati ka budućosti i očuvanju državnog interesa.

U obraćanju u Atlantskom vijeću, on je rekao da se treba sjetiti hrabrih makedonskih političara tokom krize iz 2001. godine.

“Oni su sačuvali svoju državu od krvoprolića. Takvu hrabrost imaju i danas neki političari u Makedoniji”, naveo je Robertson.

Ispričao je da se tokom nedavne posjete Makedoniji, uoči referenduma, koji je održan 30. septembra, susreo s liderom najutjecajnije opozicione VMRO-DPMNE Hristijanom Mickoskim.

“Rekao sam mu da treba razumjeti historijski trenutak u kome se država nalazi”, dodao je Robertson.

Lord okrivio Ivana Savidisa

Britanski lord je prošlosedmično glasanje u makedonskom Sobranju o inicijativi za usvajanje ustavnih amandmana uporedio s glasanjem u britanskom Parlamentu 1972. godine kada je, podsjetio je, 30 laburista napustilo opoziciju i glasalo za ulaz Velike Britanije u tadašnju Evropsku ekonomsku zajednicu.

“Usklađivanje i postizanje kompromisa koji smo vidjeli između [makedonskog premijera Zorana] Zaeva i [grčkog premijera Alexisa] Tsiprasa je nešto što se neće ponoviti u narednih 30-40 godina”, zaključuje Robertson.

Žali, kaže, što političari iz opozicije s obje strane granice ne podržavaju Sporazum iz Prespe i okrivljuje rusko-grčkog oligarha Ivana Savidisa za finansiranje kampanje i protesta koje su bili protiv postignutog sporazuma.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO