Policija će spriječiti dolazak migranata u Unsko-sanski kanton

Stotine migranata, među kojima se nalaze i žene i djeca, provodi i drugu noć nedaleko granice Bosne i Hercegovine s Hrvatskom, u blizini Velike Kladuše, javlja Anadolija.

Od popodnevnih sati pokušavaju prijeći granicu i ući u Hrvatsku, međutim granična policija im to ne dozvoljava. Policija s jedne strane, a s druge migranti, koji ne odustaju od nakane.

Zapalili su i vatru, kako bi se ugrijali, te napravili i improvizirane šatore kako bi se zaštitili od hladnoće.

Pripadnici Granične policije BiH pregovorima pokušava vratiti migrante u prihvatne centre u kojima su bili prethodnih dana i mjeseci.

 

“Među migrantima ima i ranjivih kategorija, dakle, žena i djece. Dosad nije bilo hitnih medicinskih intervencija. U svakom slučaju, riječ je o osobama koje ne posjeduju dokumente za izlazak iz BiH i ulazak u Hrvatsku i zbog toga im ne može biti omogućen prelazak državne granice. Evidentirana su tri njihova pokušaja da tijelima probiju kordon policijskih službenika Granične policije BiH, ali su vraćeni na početne pozicije. Nije došlo do većih incidenata, a oni nisu koristili hladno oružje”, potvrdila je glasnogovornica Granične policije BiH Sanela Dujković

Nemoguće zabraniti slobodno kretanje

Privremena smještajna lokacija za migrante na području grada Bihaća bit će poznata najkasnije u srijedu, a policija Unsko-sanskog kantona će iz sigurnosnih razloga u narednim danima zaustaviti daljnji priliv migranata u taj dio Bosne i Hercegovine, odlučeno je na sastanku ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića i Operativne grupe za situaciju s migrantima u Unsko-sanskom kantonu.

“U tu smještajnu lokaciju će biti smještena sva lica koja trenutno borave po gradskim ulicama, parkovima, ali i privatnim smještajima. Ne možemo im naravno zabraniti slobodno kretanje, ali ćemo ga iz bezbjedonosnih razloga morati reducirati, kao što je i u drugim evropskim zemljama učinjeno”, najavio je Mektić.

Komesar policije Unsko-sanskog kantona Mujo Koričić najavio je da će policija, također iz sigurnosnih razloga, morati zaustaviti daljnji priljev migranata u najzapadniji bh. kanton.

“Postavit ćemo policijske punktove na ulazu u kanton i zaustaviti dalji dolazak ilegalnih migranata. To moramo učiniti, jer bi s ulaskom novog broja migranata, sigurnosna situacija ovdje bila i definitivno narušena. Sve prevoznike u BiH ćemo o tome obavijestiti, kako bi prestali prevoziti migrante, koji neće moći ući na područje kantona”, rekao je Koričić.

Eskalacija krize

Kantonalne vlasti i predstavnici Međunarodne organizacije za migracije (IOM) obećali su da će sve biti učinjeno da migranti koji već borave na području kantona, na novoj smještajnoj lokaciji u Bihaću budu adekvatno zbrinuti – u humanim i ljudskim uvjetima.

Hitni sastanak održan je nakon eskalacije krize prouzročene sve većim dolaskom ilegalnih migranata u Unsko-sanski kanton koji iz tog dijela BiH pokušavaju nastaviti put ka Hrvatskoj.

Dio njih je u protekla tri dana krenuo prema graničnim prijelazima Maljevac i Izačić, no u prelasku granice spriječila ih je bosanskohercegovačka policija.

U popodnevnim satima u utorak, na granici nedaleko Velike Kladuše, dogodio se i incident kada je jedan pripadnik Granične policije BiH pokušao spriječiti izbjeglice da ilegalno prijeđu granicu s Hrvatskom. Prema jednom migrantu morao je primijeniti i silu.

Sve to je dodatno potaknulo prosvjede građana Bihaća koji su na masovnim okupljanjima zatražili da se migrante izmjesti u centre izvan gradskih sredina kao i da se zaustavi njihov stalni priljev.  

Policajci ih zadržali kilometar od granice

Prethodno je stotinjak migranata provelo cijelu noć između ponedjeljka i utorka na otvorenom u blizini graničnog prelaza Izačić, s bosanskohercegovačke strane granice prema Hrvatskoj, pokušavajući na taj način izvršiti pritisak kako bi im se dopustilo nastaviti put ka državama članicama Europske unije.

Glasnogovornica Granične policije Bosne i Hercegovine Sanela Dujković kazala je kako su ih policajci zadržali na kilometar udaljenosti od samog prijelaza, a migranti su odlučili noć provesti uz cestu.

“Nisu ometali saobraćaj i nije bilo nikakvih incidenata”, kazala je Dujković bh. medijima.

Među migrantima je veći broj žena i djece, a svi oni bili su smješteni u privremenom centru u hotelu “Sedra” kod Cazina, namijenjenom upravo obiteljima s malom djecom.

U ponedjeljak su se pješice uputili iz Cazina ka Bihaću, a potom ka Izačiću, da bi ih u večernjim satima zaustavio policijski kordon.

Nakon toga su posjedali uz cestu, ističući zahtjev da ih se pusti u Hrvatsku.

Mještani pomažu migrante

Brojni građani Bihaća i ostalih mjesta u Cazinskoj krajini su migrantima donosili pokrivače i hranu.

Pripadnici Granične policije Bosne i Hercegovine i Ministarstva unutarnjih poslova Unsko-sanskog kantona neprestano su na terenu s migrantima i pokušavaju ih uvjeriti da se vrate u hotel “Sedra”, gdje im je i dalje osiguran smještaj.

“Oni su još uvijek tamo, a s njima je Jedinica Granične policije Izačić i nekoliko službenika iz Jedinice za podršku i kontrolu Ureda Zapad. S njima će se sigurno pregovarati da se vrate u hotel ‘Sedra’, odakle su i došli”, rekla je Dujković. 

Ministarstvo unutarnjih poslova Hrvatske ponovo je naglasilo da će hrvatska policija provoditi nacionalno i europsko zakonodavstvo.

“Među migrantskom populacijom na području Bosne i Hercegovine i Srbije se širi lažna vijest, odnosno lažna informacija da će Republika Hrvatska dozvoliti njihov ulazak na svoj teritorij, kao i daljnji prolazak prema zemljama zapadne Europe. Ministarstvo unutarnjih poslova RH i ovom prilikom naglašava da hrvatska policija neće dopustiti nezakonite prelaske svoje granice, odnosno, vanjske granice Evropske unije”, saopšteno je iz MUP-a RH, prenosi Anadolija.

Izvor: Al Jazeera i agencije