Hrvatska: Nema popuštanja, Srbija mora ispuniti sve kriterije

Marija Pejčinović Burić
Pejčinović Burić je istakla da je dokument pravno neobavezujući tekst i da svaka država ima pravo izabrati mjere koje joj odgovaraju (EPA)

Hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Hrvatske Marija Pejčinović Burić izjavila je u petak da Srbija mora ispuniti sva mjerila i kriterije za poglavlja 23 i 24 u pristupnim pregovorima s Europskom unijom te da tu neće biti popuštanja.

“Jasan i nedvosmislen stav Hrvatske je da Srbija kao kandidatkinja za članstvo mora ispuniti sva mjerila i sve kriterije kako bi dobila naše zeleno svjetlo. Tu moramo biti jasni – nema popuštanja. Dakle, svi kriteriji i sva mjerila moraju biti ispunjena”, rekla je Pejčinović Burić na konferenciji za novinare, povodom kritika iz oporbe da njezino ministarstvo nedovoljno prati pristupne pregovore Srbije, prenosi Hina.

Most nezavisnih lista ranije u petak je optužio Vladu za izdaju nacionalnih interesa glede praćenja provedbe mjerila u pregovorima Srbije za pristupanje Europskoj uniji.

Pejčinović Burić je odbacila navode iz Mosta da je radila za Vladu Srbije pa da je u potencijalnom sukobu interesa, odnosno da se zbog toga ne radi dovoljno na praćenju srpskih pregovora, prenosi Beta.

Optužbe iz Mosta

Naime, predsjednik Mosta Božo Petrov rekao je da se otvara mogućnost sukoba interesa sadašnje ministrice vanjskih poslova Pejčinović Burić koja je 2013. bila savjetnica tadašnjem premijeru Srbije kako bi se Srbija lakše približila EU.

“U isto to vrijeme naše ministarstvo vanjskih poslova je trebalo rješavati teška pitanja u pregovorima sa Srbijom – od nestalih osoba, kulturnog blaga pa i zakona o univerzalnoj jurisdikciji”, rekao je Petrov.

“Most očigledno ponovo po istom obrascu pokušava generirati novu aferu i izmišlja ju. Potpuna je neistina da sam ja ikad bila angažirana od strane srbijanske vlade ili od bilo kojeg srbijanskog ministra. Radila sam na projektu Europske unije čija je zadaća bila pružiti tehničku pomoć vezanu uz prilagodbu zakonodavstva”, rekla je Pejčinović Burić.

Petrov je na konferenciji za novinare u petak upitao tko je ukinuo Povjerenstvo za praćenje provedbe prijelaznih mjerila u pregovaračkim poglavljima 23. i 24. o pristupanju Srbije Europskoj uniji.

“Javnost treba znati da se Povjerenstvo vlade, koje je trebalo utvrditi poduzima li Srbija sve korake kako bi se kaznili ratni zločinci koji su počinili zločine u RH te kako bi se obeštetile žrtve, uopće ne sastaje. Po javnim podacima, to se povjerenstvo sastalo dva puta, no niti jednom u mandatu sadašnje ministrice vanjskih poslova i potpredsjednice Vlade Marije Pejčinović Burić”, rekao je Petrov.

Pejčinović Burić: Povjerenstvo nije neophodno

Pejčinović Burić je istaknula kako je sadašnja vlada “potaknula oživljavanje rada svih mehanizama za rješavanje otvorenih pitanja sa Srbijom, s posebnim naglaskom na rješavanju pitanja nestalih”.

“Ova Vlada i ministarstvo vanjskih i europskih poslova aktivno rade na rješavanju svih otvorenih pitanja s Republikom Srbijom, s naglaskom na pitanje nestalih kao ključno pitanje koje je na prvom mjestu po svojoj važnosti u odnosima dviju država”, dodala je ministrica.

Na pitanje o tome postoji li povjerenstvo, Pejčinović Burić je odgovorila da je sadašnja vlada vlada zaključila da takvo povjerenstvo “nije neophodno da bi se rješavala pitanja”.

Također, iz Mosta su upozorili na, kako tvrde, korupciju u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova.

“Most već godinu dana zlonamjerno manipulira činjenicama o navodnoj korupciji u ministarstvu vanjskih i europskih poslova. Vezano na to mogu ponoviti kako je ministarstvo vanjskih i europskih poslova i ja osobno napravilo sve da se po zaprimljenoj predstavci prošle godine, odmah istraže sve okolnosti te da je DORH u rujnu ove godine odbacio kaznenu prijavu u tom slučaju i utvrdio da nije bilo nikakve štete počinjene po državni proračun. Time je taj slučaj zatvoren”, ustvrdila je Pejčinović Burić.

Izvor: Agencije


Povezane

Podrška Podrška članstvu Srbije u Evropskoj uniji je u porastu za četiri posto u poređenju sa rezultatima iz januara, i čak 10 posto u odnosu na 2014. godinu.

Published On 28 Aug 2018
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO