Washington zadovoljan rezultatima referenduma u Makedoniji

Na referendum je izašlo 36,11 posto birača, od kojih je 91,52 posto ili 501.323 građana glasalo 'za' (EPA)

Sjedinjene Američke Države izrazile su zadovoljstvo rezultatima u nedjelju provedenog referenduma u Makedoniji i poručile da očekuju punu implementaciju grčko-makedonskog sporazuma iz Prespe, a Atina je poručila da ostaje posvećena sporazumu bez obzira na rezultate referenduma.

Prema nezvaničnim rezultatima Državne izborne komisije Makedonije (DIK) na jučerašnji savjetodavni referendum o promjeni imena zemlje i učlanjenju u NATO i Evropsku uniju izašlo je 36,11 posto birača, od kojih je 91,52 posto ili 501.323 građana glasalo “za”, prenosi Anadolija.

Američki State Department pozdravio je podršku koju su građani Makedonije iskazali na referendumu o prihvatanju sporazuma s Grčkom i otvaranju vrata za ulazak Makedonije u Evropsku uniju i NATO.

“SAD snažno podržava implementaciju grčko-makedonskog sporazuma, čime će Makedonija zasluženo biti dio EU-a i NATO-a, a time će doprinijeti stabilnosti i sigurnosti u cijeloj regiji”, navodi se u saopćenju State Departmenta.

Poziv Washingtona

Zvanični Washington također, je poručio liderima političkih partija da tokom parlamentarne procedure usvajanja sporazuma s Grčkom pokažu državničke, a ne partijske stavove.

“Pozivamo političke lidere da dobro razmotre ovu historijsku priliku koja im se pruža za ulazak zemlje u euroatlantske institucije”, poručeno je iz Washingtona.

“Pozdravljam odgovor ‘Da’ na referendumu. Pozivam sve političke čelnike i stranke da se konstruktivno i odgovorno uključe kako bi se iskoristila ova historijska prilika”, napisao je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg u tvitu. “Vrata NATO-a su otvorena, ali sve nacionalne procedure još trebaju biti provedene”, dodao je.

Komesar Evropske unije za proširenje čestitao je onima koji su izašli na makedonski referendum, uprkos niskoj izlaznosti.

“Čestitam onim građanima koji su glasali na današnjem savjetodavnom referendumu i iskoristili svoje demokratske slobode”, kazao je Hahn na Twitteru.

Ne spominjući nisku izlaznost, Hahn je pozvao “sve političke čelnike da poštuju ovu odluku”.

‘Kontradiktoran rezultat’

“Rezultat konsultativnog referenduma u prijateljskoj Bivšoj jugoslovenskoj republici Makedoniji (BJRM) je kontradiktoran, veliki broj građana je rekao ‘da’, ali to nije u skladu sa izlaznošću na referendumu”, saopštilo je Ministarstvo vanjskih poslova Grčke i poručilo da ta država ostaje posvećena Prespanskom sporazumu, prenosi Tanjug.

“Veliki dio građana susjedne države je podržao sporazum (sa Grčkom). Ipak, značajan dio njih je prema njemu bio skeptičan. Grčka poštuje izbor građana Bivše Jugoslovenske Republike Makedonije. Dalji koraci zahtijevaju trezvenost svih strana, bez izuzetka, da bi pozitivan potencijal Prespanskog sporazuma bio očuvan”, navodi se u saopštenju grčkog ministarstva.

Ministarstvo je poručilo da pažljivo prati razvoj događaja u prijateljskoj državi.

Generalno, kako se navodi, ovo ministarstvo smatra da klima nacionalizma, sumnje, lažnih vijesti na dnevnom nivou i ekstremnog fanatizma, “nažalost onemogućava trezvenu procjenu veličine benefita ovog sporazuma i sprečava neophodno međusobno razumijevanje naroda i razvoja međusobne saradnje”.

Primjedbe na račun Prespanskog sporazuma su se pokazale kao pogrešne i netačne, smatra grčko ministarstvo i navodi se da potreba za saradnjom u regiji raste.

“Ekstremni i agresivni nacionalizmi u našoj regiji, neodgovornost prema budućnosti regije…ne daju šansu regiji u cjelini”, napominje se u saopćenju.

Borba za implementaciju

Direktorica srbijanskog Centra za vanjsku politiku Aleksandra Joksimović izjavila je da je važno da su potpisnici Prespanskog sporazuma ostali pri svojim potpisima i poručili da će se boriti za njegovu implementaciju što je, kako je ocijenila, od ključne važnosti za stabilnost Makedonije i regije, prenosi Tanjug.

Navodeći da se rezultati referenduma u Makedoniji mogu posmatrati iz dva ugla, odnosno da je s jedne strane bio razočaravajuće nizak procent izlaznosti građana, a s druge strane visok procent onih koji su glasali “za”, Joksimović je za Radioteleviziju Srbije rekla da sada predstoji borba za implementaciju sporazuma između Skoplja i Atine.      

Ona je podsjetila da je za promjenu ustavnih amandmana potrebna dvotrećinska većina u Sobranju za šta je neophodna podrška i pojedinih poslanika iz opozicione VMRO-DPMNE.

Međutim, napomenula je, u aktuelnoj situaciji biće teže da se poslanici prebace na drugu stranu, te su mogući novi parlamentarni izbori.

Joksimović je rekla i da je ključna karika za implementaciju sporazuma glasanje u grčkom parlamentu, i da tek kad ta inicijativa prođe i u toj zemlji, može se reći da je sporazum prihvaćen.

Diplomatska ofanziva

Ukazujući da je respektabilan broj onih koji su glasali “za”, ali da je rezultat kontradiktoran, te da se može posmatrati i sa jedne i sa druge strane, Joksimović je rekla da su skoro sve mogućnosti otvorene.

Ona je dodala da vjeruje da će kroz određene procedure sporazum biti implementiran, ali je napomenula da će to sada biti kompleksnije i teže nego prije referenduma.

Naglasila je i da ne treba zaboraviti da je referendum bio konsultativnog karaktera, ali da daje prostora opoziciji da napada Vladu.

Kako kaže, postojala je velika diplomatska ofanziva zvaničnika EU-a u cilju što veće izlaznosti, i sigurno će uslijediti detaljna analiza zašto to nije bio slučaj.

“Kada govorimo o referendumu, postoji određena vrsta manje zainteresiranosti građana da izađu na ovakvo glasanje nego kada je riječ o parlamentarni izborima”, rekla je Joksimović.

Slaba izlaznost na referendumu o imenu Makedonije mogla bi da bude udarac za premijera te države Zorana Zaeva, koji zagovara usvajanje sporazuma sa Grčkom, ocjenjuju zapadne agencije.

Napominjući da je, prema preliminarnim rezultatima, više od 90 posto onih koji su izašli na referendum, glasalo za opciju “da”, Reuters navodi da to “nikad i nije bilo dovedeno u sumnju”, zato što su protivnici Prespanskog sporazuma o kojem se glasalo, pozvali svoje pristalice da ne izađu na glasanje, odnosno bojkotiraju referendum.

AP ističe da će slaba izlaznost na referendum Zaevu, koji zagovara usvajanje Prespanskog sporazuma, otežati da u parlamentu pridobije dovoljnu podršku za ustavne promjene koje su neophodne za finaliziranje sporazuma sa Grčkom.

Izvor: Agencije