Bosni i Hercegovini aktivirana sredstva za dionicu autoputa na koridoru Vc

EBRD je odobrio zajam Autoputevima RS-a uz garanciju Bosne i Hercegovine i podgaranciju RS-a (Arhiva)

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda potpisao je danas u Sarajevu s direktorom Ureda Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) Ianom Brownom Ugovor o garanciji za kredit u vrijednosti 70 miliona eura za izgradnju dionice autoputa i dvije petlje na Koridoru Vc.

Također, potpisali su Ugovor o saglasnosti na uvećanje zajma u vrijednosti deset miliona eura za finansiranje izgradnje dionice Prnjavor – Doboj.

“Cilj ugovora koji se odnosi na finansiranje izgradnje dionice Prnjavor – Doboj na autoputu Banja Luka – Doboj jest izgradnja 36,6 kilometara autoputa i 22,6 kilometara lokalnih puteva”, rekao je Bevanda novinarima nakon potpisivanja.

Istakao je da su nove okolnosti, zbog kojih je zatraženo povećanje kreditnog zaduženja, dodatni nepredviđeni radovi i nezavisno elektroenergetsko napajanje duž trase.

U vezi s Ugovorom o garanciji za izgradnju dionice autoputa i dvije petlje na Koridoru Vc Bevanda je kazao da će se time osigurati kontinuitet izgradnje mreže autoputeva.

Zajam EBRD-a

“Bit će izgrađene dvije petlje Johovac i Rudanka. To će biti spoj autoputeva Banja Luka – Doboj i Koridora Vc, i to od Gradiške prema Splitu, s jedne strane, i od Šamca prema Mostaru i Pločama, s druge strane”, naveo je Bevanda.

Brown je istakao da potpisivanje ugovora pokazuje da povećanje akciza na gorivo dovodi do novog ciklusa investiranja u sektor transporta.

“Već za ovu godinu planirano je u iznosu 200 miliona eura”, naglasio je Brown.

EBRD je odobrio zajam Autoputevima RS-a uz garanciju Bosne i Hercegovine i podgaranciju RS-a. Rok otplate iznosi 15 godina, uključujući tri godine grejs perioda.

Izvor: Agencije