Optužnica protiv pripadnika HVO-a zbog logora Vojno

Najmanje 70 Bošnjaka nakon jednog napada HVO-a nezakonito je uhapšeno, lišeno slobode i odvedeno u logor Vojno kod Mostara (Reuters)

Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je optužnicu protiv 11 bivših pripadnika Hrvatskoga vijeća obrane (HVO) zbog navodnih zločina počinjenih nad bošnjačkim stanovništvom u okviru udruženog zločinačkog pothvata na području Mostara, javili su bh. mediji objavljujući presliku optužnice.

Optužnica je podignuta protiv nekadašnjih pripadnika Druge bojne HVO-a u Mostaru Nedžada Ćorića, Dražana Lovrića, Jure Kordića, Marija Sušca, Nedžada Tinjaka, Nuhana Šukala, Darija Mihalja, Stanka Škobića, Tomislava Aničića, Marinka Šunjića i Slavka Golemaca.

Oni se terete da su sudjelovali u u širokom, rasprostranjenom i sustavnom napadu HVO-a protiv bošnjačkog civilnog stanovništva sa ciljem njihovog progona s teritorija bivše samoproglašene Herceg-Bosne.

Optužnicom se precizira da su od lipnja 1993. do ožujka 1994. godine tijekom oružanog sukoba HVO-a i Armije BiH sudjelovali u napadu u kojem je više od 70 civila bošnjačke nacionalnosti nezakonito uhićeno, lišeno slobode i odvedeno u logor Vojno kod Mostara.

Četvorica već osuđeni

Time su počinili zločin protiv čovječnosti i kršenje Ženevskih konvencija, te protupravno zatvorili, zlostavljali i maltretirali civilno stanovništvo na teritoriju samoproglašene Herceg-Bosne.

Pri tome se optužnicom terete za psihička zlostavljanja, stvaranje ozračja straha, mučenja, ponižavanja, zarobljavanje civila u nehigijenskim uvjetima i bez osnovnih životnih potreba u sklopu udruženog zločinačkog pothvata.

Prije podizanja nove optužnice za logor Vojno, pred Sudom BiH osuđena su četvorica nekadašnjih zapovjednika i čuvara u logoru Marko Radić, Dragan Šunjić, Damir Brekalo i Mirko Vračević.

Haški sud nedavno je osudio šestoricu bivših dužnosnika samoproglašene Herceg-Bosne za udruženi zločinački pothvat nad bošnjačkim stanovništvom, odredivši im ukupno 111 godina zatvora. Nakon izricanja presude jedan od osuđenih, Slobodan Praljak počinio je samoubojstvo u sudnici.

Izvor: Agencije