Hrvatskim ribarima stigle prve kazne iz Slovenije

Hrvatski ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković izjavio je da će ministarstvo hrvatskim ribarima koji dobijaju prekršajne naloge iz Slovenije osigurati pravnu pomoć.

Na prekršajne naloge će uložiti žalbe kako oni ne bi postali pravomoćni pa ribari, ističe Bošnjaković, kazne neće trebati platiti, a nema ih namjeru platiti niti hrvatska Vlada, prenijela je Hina.

“Bitno je ribarima osigurati pravnu pomoć”, ističe Bošnjaković u razgovoru za Novu TV u pogledu kazni koje su iz Slovenije poslane hrvatskim ribarima zbog ribarenja u Savudrijskoj vali.

Žalbe će biti uložene kako ti prekršajni nalozi ne bi postali pravomoćni, dodaje.

“Tu će Vlada, putem nadležnog ministarstva, mislim da će to biti upravo moje Ministarstvo, osigurati im pravnu pomoć, kako bi u roku od osam dana od dana kada su primili prekršajne naloge uložili pravovremeno žalbe”, kaže Bošnjaković.

S obzirom na strah hrvatskih ribara da zbog tih kazni neće moći prelaziti granicu, hrvatski ministar pravosuđa odgovara: “To ćemo vidjeti kad analiziramo rješenja i kad se podnesu žalbe. Jer, kad se podnesu, to više nije pravomoćno, a kad nije pravomoćno u tom trenutku ne proizvodi pravne učinke”, pojašnjava.

Kazne 500 eura

Hrvatskim ribarima prethodno su stigle prve kazne iz Slovenije zbog ribolova u spornom dijelu Savudrijske vale, odnosno Piranskog zaljeva.

Slovenija smatra da su prešli crtu razgraničenja, pozivajući se na arbitražnu odluku o granici iz lipnja prošle godine, koju Hrvatska ne priznaje.

Ribar Diego Makovac i njegova supruga Franka potvrdili su za Al Jazeeru da su dobili 14 kazni, svatko po sedam, te da jedna iznosi 500 eura.

“Reakcija, kakva će biti reakcija? Nervoza, uznemireni smo, ljuti smo… Nisam očekivala da ću kaznu, uz supruga, kad smo ribarili na moru, dobiti i ja”, rekla je Franka Makovac.

I Hrvatska kažnjava slovenske ribare

Prema dogovoru, kazne su predali načelniku granične policije, koji će ih uputiti hrvatskim vlastima.

“Mi ćemo i dalje ići na more, jer radimo u hrvatskom moru, ne u slovenskom. Očekujemo od hrvatske policije da zaustavi brodice iz Slovenije na granici, jer je nemoguće više raditi na ovaj način. Faktički, oni nas kazne u našim vodama”, napominje Ezio Kocijančić, ribar iz Savudrije.

Od kraja prošle godine Slovenija je jednostrano počela provoditi arbitražni sporazum, prema kojemu su joj pripale tri četvrtine mora u Savudrijskoj vali.

Hrvatska smatra kako se arbitražna odluka ne može jednostrano primijeniti prema međunarodnom pravu te da hrvatski ribari nisu u prekršaju.

Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec je ponovio da neće odustati od primjene odluke te da će zaštititi svoje ribare kada prime prekršajne kazne iz Hrvatske.

Osvrnuo se i na diplomatsku notu koju je Hrvatska uputila Ljubljani u subotu.

Erjavec: Nema nikakvog straha

“Kad je riječ o našim ribarima, nema nikakvog straha. Ako love na području koje je prema arbitraži odlučeno da je slovensko more, tada nijedna kazna ne može imati nikakvog učinka. Ministarstvo poljoprivrede je pripremilo mjere od pravne pomoći ako ona zatreba. Kao što sam rekao, Hrvatska nema pravni temelj za kažnjavanje slovenskih ribara koji love u slovenskom moru”, rekao je Erjavec.

“Žalimo da je slovenska strana slanjem kazni prekršila dosadašnji dogovor o izbjegavanju incidenata i u zaštiti našeg teritrija tako da će hrvatska policija danas poslati prvih 11 prekšajnih prijava slovenskim ribarima. Naši se ribari ne trebaju brinuti. Sukladno dogovoru, našim institucijama pružit ćemo svu pravnu pomoć kako bi pronašli rješenje za ovu situaciju u koju su se našli”, odgovorila je Marija Pejčinović Burić, ministrica vanjskih poslova Hrvatske.

Od 11 prijava koje spominje, šest prekršajnih naloga za obrtnike na koje su registrirana plovila i pet prekršajnih naloga za pravne osobe.

Izvor: Al Jazeera i agencije