Novi zakon o PIO-u: Uvodi se bodovni sistem za obračun penzija

U obzir će se sada uzimati sve godine radnog staža, a ne samo posljednjih deset, kao što je ranije bio slučaj (Fena)

Dom naroda Parlamenta bh. entiteta Federacija BiH podržao je novi Zakon o penzijsko-invalidskom osiguranju, koji je u srijedu usvojen u Zasutpničkom domu.  

Na snagu će stupiti objavljivanjem u Službenim novinama. Novi zakon donosi i novi bodovni način obračunavanja penzija.

Vlada Federacije, koja je uputila zakon u parlamentarnu proceduru, tvrdi da će izmjene donijeti i stabilizaciju penzijskom fondu i redovnu isplatu penzija. Opozicija i kritičari zakona tvrde da će penzije budućim penzionerima biti manje i do 30 posto u odnosu na one koje su ostvarene dosadašnjim zakonom. 

Premijer FBiH Fadil Novalić kaže kako je riječ o jednom od najvažnijih zakona iz reformskog paketa. 

“Čestitam penzionerima, oni su dobitnici jer su dobili pravdu unutar penzionog sistema”, rekao je Novalić.

“Radi se o zakonu koji će od radničke sirotinje napraviti penzionersku sirotinju… Ukupno će povećanje imati nekih 20 posto penzionera, a drugima ništa”, kazao je Aner Žuljević, delegat Socijaldemokratske partije u Domu naroda. 

Način obračuna penzije

Na izmjenama i dopunama zakona o Penzijsko-invalidskom osiguranju vlasti u Federaciji rade od 2016. godine.

“Zakon je bio nužan jer dosadašnji nije mogao garantirati opstanak i stabilnost PIO fonda niti redovnu isplatu penzija. Novi donosi red, stabilnost i redovne isplate penzija – kažu iz Vlade Federacije”, izvještava reporterka Al Jazeere Arduana Pribinja. 

Kako dodaje, zakon je reformski i donosi potpuno novi način obračuna penzija. U obzir će se sada uzimati sve godine radnog staža, a ne samo posljednjih deset, kao što je ranije bio slučaj.

“I ono što je najvažnije – prelazi se na bodovni sistem obračuna penzije. Izračun se vrši na sljedeći način: prosječna plaća u Federaciji BiH, koja trenutno iznosi 430 eura, nosi jedan bod. Dakle, sa 40 godina radnog staža radnik je skupio 40 bodova. Ti se bodovi potom množe s koeficijentom 14, pa bi, primjera radi, penzija radnika koji u penziju odlazi s prosječnom plaćom iznosila 280 eura. Veća ili manja plaća nosi manje ili više od jednog boda i dalje se obračun vrši po istom principu”, javlja Pribinja.

U obračun se uzima samo onaj iznos na koji je radnik bio prijavljen, odnosno za koji su mu uplaćivani doprinosi. 

Opozicija u Federaciji žustro se protivila usvajanju zakona. Smatraju da ovo zakonsko rješenje nije dovoljno dobro, jer velikom broju budućih penzionera znatno snižava penzije u odnosu na to kad bi otišli u penziju po dosadašnjem zakonu. 

Policijski službenici zbog ovog su zakona protestovali nekoliko puta. Tražili su da se njihovi uvjeti penzionisanja definišu posebnim zakonom, Zakonom o policijskim službenicima. Njihovim je zahtjevima udovoljeno, ali ne i zahtjevima Sindikata. 

Oni su jučer organizovali proteste tražeći da se njihovi prijedlozi uzmu u razmatranje. Jedan od tih prijedloga bio je da se prilikom izračuna penzije u obzir uzme prosječna plaća iz sektora iz kojeg radnik odlazi u penziju, a ne prosječna plaća u Federaciji.

Nakon što su njihovi prijedlozi zanemareni, iz Saveza samostalnih sindikata najavljuju masovne proteste sa samo jednim zahtjevom – smjenom Vlade Federacije BiH.

Izvor: Al Jazeera