Albanski postaje drugi službeni jezik u Makedoniji

Makedonski parlament usvojio je Zakon o upotrebi jezika, kojim je albanski postao drugi službeni jezik u Makedoniji.

Zakon predviđa da se, uz makedonski, albanski jezik koristi u svim organima državne vlasti, pravosuđu i nazivima institucija.

Podržalo ga je 69 zastupnika vladajuće većine i opozicijskih albanskih stranaka. Zastupnici opozicijske stranke VMRO-DPMNE nisu glasali jer bojkotuju rad Sobranja.

Donošenje zakona bilo je jedan od uvjeta za formiranje vlade Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM) i Demokratske unije za integraciju (DUI) prošle godine.

Albanci u Makedoniji čine četvrtinu ukupnog broja stanovnika.

Nužnost izmjena Krivičnog zakona

“Albanski, zajedno sa makedonskim jezikom, ravnopravno će se koristiti u Sobranju, čime predsednik zakonodavnog doma Talat Džaferi, koji je Albanac po nacionalnosti, dobija zakonsko pravo da sednice vodi na maternjem jeziku. Dvojezično će funkcionisati i Vlada Makedonije, u pismenoj i usmenoj komunikaciji. Albanski jezik postaje službeni i u svim organima državne vlasti, centralnim institucijama, javnim preduzećima, agencijama i direkcijama. Paralelno sa makedonskim, albanski će se koristiti u Upravi za javne prihode, Fondu za zdravstveno osiguranje i Antikorupcijskoj komisiji”, javila je Al Jazeerina reporterka Milka Smilevska.

“Građani Albanci moći će komunicirati sa svim institucijama na centralnom nivou na maternjem jeziku. Nazivi institucija biće dvojezični. I u zatvorima pritvorenici iz albanske zajednice moći će u zvaničnoj komunikaciji koristiti maternji jezik. Pacijenti Albanci na klinikama u Skoplju imaće pravo na prevodioca kako bi se lakše utvrdila dijagnoza. Zakon predviđa i da u sudovima i tužilaštvima postupci budu vođeni dvojezično ako je jedan od učesnika Albanac. Međutim, to je suprotno aktuelnom Krivičnom zakonu, koji kaže da se svi postupci vode samo na makedonskom jeziku”, javlja Smilevska.

Kako bi došlo do usuglašavanja zakona, potrebne su izmjene Kaznenog zakona, za što je potrebna dvotrećinska većina od 81 glasa, koju aktualna parlamentarna većina, vjeruje se, zasad ne može osigurati.

Bojkot opozicije, predsjednik protiv

Usprkos tome što zastupnici VMRO-DPMNE-a bojkotiraju rad Sobranja i nisu glasali, iz DUI-a očekuju da oni neće osporiti Zakon o upotrebi jezika.

Također očekuju i podršku predsjednika Makedonije, koji treba potpisati odluku o donošenju zakona kako bi se počeo provoditi.

“Ako predsjednik Ivanov odluči ne potpisati ukaz i tako se usprotiviti Ohridskom okvirnom ugovoru i socijalnoj koheziji, onda će zakon biti ponovno vraćen u Sobranje na glasanje. Postoji solidna većina zastupnika koja će ga ponovno podržati i ništa neće biti sporno. Pozivam predsjednika države da bude dio uspješne priče zaokruživanja Ohridskog okvirnog ugovora, da potpiše ukaz i time dadne doprinos stabilnijem društvu jednakih građana”, rekao je Artan Grubi, zastupnik DUI-ja.

Predsjednik Makedonije Ðorge Ivanov ranije je više puta ponovio kako je protiv tog zakona jer smatra da predstavlja prijetnju po unitarni karakter zemlje i krši njezin Ustav.

Premijer Zoran Zaev misli suprotno te navodi kako je zakon u skladu s Ustavom i da je kreiran kako bi se unaprijedile neke praktične potrebe građana.

Izvor: Al Jazeera i agencije