Medved: Vučić nema osnova komentirati hrvatske zakone

Tomo Medved
Medved je naglasio da je Srbija bila agresor, a Hrvatska vodila odbrambeni rat (Al Jazeera)

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved komentirao je u srijedu izjavu srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića o Zakonu o pravima hrvatskih branitelja naglasivši da Vučić nema osnove komentirati donošenje hrvatskih zakona, podsjetivši da je Srbija bila agresor, a Hrvatska vodila obrambeni rat i pobijedila.

“Gospodin Vučić nema nikakve osnove ulaziti u prostor Republike Hrvatske niti komentirati donošenje i reguliranje naših zakona. Budimo svjesni da je Srbija bila agresor u Domovinskom ratu, Hrvatska vojska je pobijedila, Hrvatska je vodila obrambeni rat”, istaknuo je ministar Medved komentirajući na HTV-u izjave srbijanskog premijera Vučića, koji je ustvrdio da će donošenje Zakona o hrvatskim braniteljima “otvoriti Pandorinu kutiju”, prenosi Hina.

Kako su prenijeli srbijanski mediji, Vučić je rekao da prijedlog tog zakona, u kojem se Srbija navodi kao agresor, otvara Pandorinu kutiju jer će se onda u Srbiji donijeti još 500 zakona o tome što je učinjeno Srbima u Jasenovcu ili “Oluji”.

“To je za nas neprihvatljivo. Voleo bih da Hrvati ponekad obuju naše cipele. Ja se stavljam u njihovu poziciju i razumem šta ih muči, ali bih zamolio da i oni razumeju probleme Srba i ono što Srbi neće da prihvate”, rekao je Vučić.

Vučiću sporna rečenica o agresiji

Srbijanskom je predsjedniku sporna hrvatska definicija o srpskoj agresiji u ratu te rečenica da su agresiju na Hrvatsku izvršile “Srbija, Crna Gora, Jugoslavenska narodna armija i paravojne postrojbe iz Bosne i Hercegovine uz pomoć velikog broja pripadnika srpske nacionalne manjine u Republici Hrvatskoj”.

Govoreći o Zakonu o braniteljima, ministar je kao najznačajnije točke naveo otvaranje rokova za priznavanje statusa hrvatskih branitelja i ratnih invalida, naknade za nezaposlene branitelje te intenzivno stambeno zbrinjavanje.

Istaknuo je da će najveći dio mjera stupiti na snagu samim donošenjem zakona, a jedan dio 2019. godine.

Potvrdio je da je svaka mjera donesena u dogovoru s Ministarstvom financija i da su za sve osigurane pozicije u proračunu.

Naglasio je da će se problemi 82.000 branitelja koji su nezaposleni i bez stalnih primanja riješiti mjerama zapošljavanja i reguliranja statusa.

Izvor: Agencije