Draganu Vasiljkoviću 15 godina zatvora

Dragan Vasiljković, poznatiji kao “Kapetan Dragan”, nepravomoćno je osuđen u utorak na splitskom Županijskom sudu na 15 godina zatvora zbog ratnog zločina nad hrvatskim vojnicima i civilima.

Proglašen je krivim po dvjema točkama optužnice: zlostavljanje zatvorenika na Kninskoj tvrđavi i napad na policijsku postaju u Glini, prenose hrvatski mediji.

Vasiljković je optužen za ratni zločin nad civilima i ratnim zarobljenicima. On je prošlog tjedna iznio završnu obranu, u kojoj je ponovno odbacio sve navode iz optužnice.

“Navedene zločine, koji se spominju u optužnici, niti sam počinio, a niti su se oni dogodili”, rekao je Vasiljković, kako je prenijela agencija Beta.

Branitelj Dragana Vasiljkovića, odvjetnik Tomislav Filaković iz Osijeka, ustvrdio je nakon izricanja nepravomoćne presude da, prema stajalištu obrane, činjenični supstrat i pravilna ocjena dokaza ne daju podlogu za osuđujuću presudu od 15 godina, što će nastojati osporiti u žalbi, koju će podnijeti u zakonskom roku.

Odvjetnik: ‘Vasiljković praktično već izdržao kaznu’

“U odnosu na oslobađajuću presudu sud nije našao da o tome ima uopće dokaza, pa naravno da je točka 2. oslobađajuća. Na Vasiljkovića je primijenjen blaži zakon s obzirom da je u vrijeme izvršenja taj zakon bio na snazi. Moj klijent od samog početka nije očekivao ovakvu presudu i to je jedini njegov komentar. Nema drugoga”, kazao je Filaković, ocijenivši da je riječ o drastičnoj kazni.

Dodao je i da je Vasiljković “praktično već izdržao kaznu na koju je osuđen s obzirom na Zakon o izvršenju kazne”.

“Ako znamo da su dvije trećine kazne izdržane, onda je kazna izdržana u cijelosti. To podrazumijeva da se pristupi izvršenju kazne. O tome ćemo se dogovarati hoćemo li tražiti upućivanje na izdržavanje prije pravomoćnosti ili nećemo. Formalno je zapravo odslužena kazna i ovo bi u tom smislu bila očekivana presuda da pokrije dosadašnji ekstradicijski pritvor i istražni zatvor”, izjavio je Filaković.

Kazao je da je njegov klijent, s obzirom na to da je 11 godina i 11 mjeseci bio u ekstradicijskom pritvoru i istražnom zatvoru, praktički već odslužio kaznu.

Smatra i da, ako Vasiljković zatraži upućivanje na izdržavanje kazne zatvora prije pravomoćnosti, može odmah zahtijevati i uvjetni otpust jer je za to ispunjena zakonska pretpostavka.

Tijekom dokaznog postupka saslušano je 60-ak svjedoka, polovica njih iz Srbije, i to posredstvom videolinka, a njegov predmet ima čak 40.000 stranica.

On je cijeli sudski proces nazvao “opsesivno fašističkim progonom”, a na njegovu početku prošle godine rekao je da se doživljava kao branitelj domovine Jugoslavije, a ne agresor.

Njegova je obrana tvrdila da pred sudom u Splitu nije imao nepristrano i pošteno suđenje, kao i da je imao drugačiji tretman jer je Srbin.

Ubistvo njemačkog novinara

Tužiteljstvo, s druge strane, tvrdilo je da je u sudskom postupku, tijekom kojeg je ispitano više desetaka svjedoka, dokazalo sve optužbe, odnosno da je Vasiljković kao zapovjednik Jedinice za posebne namjene u sastavu paravojnih jedinica samoproglašene SAO Krajine počinio ratne zločine 1991. u zatvoru u Kninu, kao i 1993. u Bruškoj, kod Benkovca, gdje je mučio, zlostavljao i ubijao zarobljene pripadnike hrvatske vojske i policije.

Optužnica je teretila Vasiljkovića i da je tijekom srpnja 1991. u Glini, u dogovoru sa zapovjednikom tenkovske jedinice Jugoslavenske narodne armije (JNA), izradio plan napada na tamošnju policijsku postaju, kao i na okolna naselja.

U optužnici se navodi i da su tijekom napada oštećeni i uništeni civilni objekti, hrvatsko stanovništvo natjerano na bijeg, opljačkana imovina i ubijeni i ranjeni civili.

Među stradalima je bio i njemački novinar Egon Scotland, koji je poginuo 1991. godine na ulazu u Glinu.

Županijsko tužiteljstvo u Splitu podignulo je optužnicu protiv Vasiljkovića početkom 2016., gotovo pola godine nakon što ga je Australija izručila Hrvatskoj nakon desetak godina skrivanja.

Do uhićenja je živio u Perthu pod imenom Daniel Snedden i radio kao trener golfa. Državljanin je Srbije i Australije.

Izvor: Al Jazeera i agencije