Haradinaj odgodio zahtjev Kosova za članstvo u Interpolu

O članstvu Kosova trebalo se raspravljati na Generalnoj skupštini Interpola 26. septembra (EPA)

Kosovski premijer Ramush Haradinaj odgodio je kandidaturu Kosova za članstvo u Interpolu, saopćeno je iz njegovog kabineta.

Haradinaj je to učinio nakon što je ranije u četvrtak zamjenik premijera i ministar vanjskih poslova Behgjet Pacolli izjavio da Priština nema dovoljno glasova da bi bila primljena u članstvo u Interpolu.

“Povjerenje da Kosovo bude član Interpola već su dale mnoge zemlje, ali to nije dovoljno da bi Kosovu omogućilo pridruživanje ovoj svjetskoj organizaciji”, navodi Haradinaj u saopćenju, objavljenom na sajtu Vlade Kosova.

“Kao premijer Kosova danas sam odlučio o odlaganju glasanja za zahtjev Kosova za članstvo u Interpolu na predstojećem sastanku ove organizacije”, ističe Haradinaj, uz, kako je naveo, zahvalnost svim kosovskim institucijama koje su bile uključene u taj postupak, kao i svim međunarodnim partnerima.

Sljedeće zasjedanje

Haradinaj je pozvao sve da, kako je naveo, rade za Kosovo kako bi ono postalo članica Interpola na sljedećem zasjedanju.

Kosovski premijer smatra da bi članstvo Prištine u Interpolu bio “direktan doprinos u borbi protiv međunarodnog kriminala i terorizma” i da je, kako kaže, Kosovo “spremno preuzeti potpunu odgovornost” kao članica Interpola.

O članstvu Kosova u Interpolu trebalo se raspravljati na Generalnoj skupštini ove organizacije 26. septembra u Kini.

Članstvo Kosova trebalo se razmatrati i na prethodnoj Generalnoj skupštini Interpola u novembru prošle godine, ali je to i tada odgođeno zbog, kako je tada saopćeno iz te organizacije, provođenja studije o učlanjenju, koja je trebala biti predstavljena na ovogodišnjem zasjedanju Generalne skupštine.

Priština je zahtjev za članstvo u Interpolu podnijela 2016. godine.

Izvor: Agencije