Hahn: Za Srbiju je kvalitet važniji od brzine

Nije stvar u tome da nam izađete u susret i uradite šta mi želimo, već da unapređujete životni standard građana, poručio je Hahn vlastima u Beogradu (Rade Preli? / Tanjug)

Europski povjerenik za proširenje i susjedsku politiku Johannes Hahn kaže da se struktura dijaloga Beograda i Prištine neće mijenjati, te da bi izmjene samo komplicirale proces.

U obraćanju novinarima nakon susreta s premijerkom Srbije Anom Brnabić, a na pitanje razmatra li se u Bruxellesu mogućnost uključivanja drugih država u dijalog, poput SAD-a ili Njemačke, rekao da je visoka predstavnica EU Federica Mogherini privržena ubrzanju dijaloga.

U tom je smislu izrazio je zadovoljstvo što sada postoji vlada u Prištini i ocijenio kao pozitivnu stvar to što je dijalog podignut na nivo predsjednika.

“Uvjeren sam da ćemo uskoro imati pozitivne rezultate i to ne samo nove dogovore, već i da će se stvari koje su dogovorene primijeniti”, kazao je Hahn, dodajući kako “nema više izgovora da se ne napreduje”.

Na pitanje zašto se EU ne oglašava u vezi s nedavnim događajima na Kosovu, smatra da je “ponekad efikasnije upotrebiti tihu diplomaciju”.

“Moramo birati ispravne mjere kako bismo postignuli nešto. Sva pitanja moraju biti riješena”, naglasio je Hahn.

Posebno je pozdravio inicijativu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića za pokretanje unutarnjeg dijaloga o Kosovu, rekavši kako je važno gledati u budućnost, a ne samo u prošlost. 

Brnabić: Srbija se ne obeshrabruje lako

“Srbija se ne obeshrabruje tako lako”, odgovorila je Brnabić na pitanje obeshrabruje li najavljena strategija Europske komisije o pristupanju Srbije Uniji do 2025. godine, a imajući u vidu ranije najave da bi se to moglo dogoditi do 2020.

“Kao vlada nismo obeshrabreni datumom 2025. godine”, rekla je Brnabić.

“Reforme koje dolaze kao rezultat evropskih integracija najvažnije su zbog nas samih, naših građana i privrede, a ne EU. Ljudi u EU su naši prijatelji i partneri, a sve što mi radimo danas radimo zbog nas”, naglasila je.

Ipak, smatra kako bi bilo “odlično da se zna datum kada će Srbija biti u EU, ali je to manje važno od toga da se u Srbiji iskreno i suštinsko sprovode reforme”. 

“Vidim naš put ka EU na tri stuba – jedan je ekonomsko jačanje i reforme, to je ono gde smo najviše napredovali u poslednje tri godine, drugi je reforma javne uprave i treći vladavina prava, kako bi imali efikasnije sudstvo. Sva ta tri stuba doprinose boljem kvalitetu života nas samih. Bez obzira koje godine treba da pristupamo, ovo radimo za nas, kako bi mi kao društvo bili pravedniji, javna uprava transparentnija, i imali sve manje korupcije, imali privredu koja je dinamična, poslovno okruženje koje je stabilno i predvidivo, mogli da pružimo podršku malim i srednjim firmama, imali sudstvo koje je efikasnije”, poručila je Brnabić.

Hahn: Kvalitet važniji od brzine

Prema Hahnovim riječima, “kvaliteta je važnija od brzine, a datum koji je u vezi pristupanja Srbije EU spomenuo predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker nije ništa zacrtano, već nešto što pokazuje snažnu posvećenost EU za regiju”.

“Vremenski okvir je jasan i imamo plan aktivnosti koje je definirala Vlada Srbije, dogovore koje imaju sa nama. Važno je provesti sva važna pitanja, jer nije stvar u tome da izađete nama u susret i uradite šta mi želimo, već da unapređujete životni standard građana, date im mogućnost da ostanu u zemlji, a ne da budu primorani da emigriraju”, poručio je Hahn.

Hahn je razgovarao i sa srbijanskim ministrom vanjskih poslova Ivicom Dačićem.

Razgovaralo se o nastavku pregovora o članstvu Srbije u EU, prvenstveno o otvaranju novih poglavlja do kraja 2017. godine, kao i o budućnosti dijaloga o normalizaciji odnosa s Prištinom i regionalnoj suradnji, navedeno je iz Dačićevog kabineta.

Izvor: Agencije