Dodik: Nemiri u Skupštini uvod u makedonski scenario

Opozicija u Narodnoj skupštini RS-a najavila je da će osporiti sve akte usvojene jučer u entitetskom parlamentu (Al Jazeera)

Predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik rekao je da su “nemiri” u Narodnoj skupštini RS-a na neki način uvod u makedonski scenarij, i to upravo prije izbora, da bi vlast prijevremeno bila povučena.

“Bio je to pokušaj manjine da vlada nad većinom, ali ako se opozicija već poziva na zakon, onda mora da zna da većina odlučuje”, istakao je Dodik.

On je za RTRS rekao da su iz opozicije već svi zaboravili šta je prvobitni uzrok prekida rada Skupštine, a to je vraćanje na dnevni red Konsolidovanog revizorskog izvještaja o izvršenju budžeta, koji bi, navodno, trebao biti na sljedećem skupštinskom zasjedanju.

Predsjednik RS-a naglasio je da policija jučer nije kršila profesionalne kodekse djelovanja i da je postupala prema zahtjevima predsjednika Narodne skupštine Nedeljka Čubrilovića.

Stav opozicije

Čelnici opozicije u RS-u Vukota Govedarica, Branislav Borenović i Dragan Čavić tvrde da je u Narodnoj skupštini prestala demokratija i traže smjenu predsjednika i generalnog sekretara entitetskog parlamenta, Nedeljka Čubrilovića i Marka Aćića, jer su naredili policiji da im ne dozvoli prisustvovati nastavku zasjedanja.

Razlog da se opoziciji ne dozvoli prisustvo zasjedanju, kako je obrazložio generalni sektretar Marko Aćić, jest to što je nad opozicijom izvršena mjera udaljavanja sa sjednice jer je blokirala rad parlamenta RS-a u velikoj sali.

Opozicija u Narodnoj skupštini RS-a najavila je da će osporiti sve akte usvojene jučer u entitetskom parlamentu bez njihovog prisustva jer smatra da je to bilo nelegitimno zasjedanje.

Izvor: Agencije