Srbija i RS najavljuju deklaraciju za opstanak nacije

Na sastanku su bili gotovo svi predstavnici srpskih zajednica iz okruženja (Anadolija)
Na sastanku su bili gotovo svi predstavnici srpskih zajednica iz okruženja (Anadolija)

Generalni sekretar predsjednika Srbije Nikola Selaković rekao je da je Aleksandar Vučić s predstavnicima Srba iz regije razgovarao o donošenju zajedničke deklaracije Srbije i bh. entiteta Republika Srpska o djelovanju za opstanak srpske nacije i srpskog naroda.

“Radićemo vredno na tome više od tri meseca i negde oko 25, 26. novembra ćemo izaći sa time kao jednom vrstom deklaracije i našeg nacionalnog programa”, rekao je Selaković za RTS.

On je kazao da je važna tema sastanka bio i “mnogo veći doprinos Srbije i njenih institucija, Vlade i ministarstava na poboljšanju izučavanja srpskog jezika i kulture među Srbima u okruženju i Srbima u drugom delu naše dijaspore”, prenosi Beta.

‘Stožer očuvanja svijesti’

“To je stožer očuvanja srpske nacionalne svesti i nacionalnog bića”, rekao je Selaković.

Selaković je dodao da već treću godinu zaredom Srbija i RS zajedno obilježavaju protjerivanje Srba u hrvatskoj vojnj-policijskoj akciji “Oluja” i da je zbog toga danas “jača srpska reč koja govori šta se desilo avgusta 1995. godine i koja kazuje da Srbija nikome neće dozvoliti da slavi plač srpske dece”.

“Ove godine u Kninu na njihovoj zvaničnoj proslavi se neće pojaviti nijedan strani ambasador i oni neće da dolaze na slavlje nad srpskom propašću i ubistvima srpske dece”, kazao je Selaković.

„Pre nepunih 100 godina, nešto više od 80, za potrebe dvora i kneza Pavla urađena je analiza koja kaže [da] ‘na današnjim (1936. godine) prostorima Hrvatske živi više od 1,3 miliona Srba’, a po popisima iz 2011. taj broj je pao na 186.680. Srbi čine 4,36 odsto ukupnog stanovništva, a svega nešto manje od 53.000 ima pravo, smelosti i hrabrosti da kaže da govori srpskim jezikom“, rekao je Selaković. 

Stabilnost u regiji

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je predstavnicima Srba iz regije da je važno sagledati probleme sa kojima se suočavaju kao i prijedloge za njihovo rješavanje, kako bi Republika Srbija na najbolji način mogla pomoći da u regiji budu zagarantovana njihova prava u skladu sa međunarodnim normama, saopćeno je iz Službe za saradnju sa medijima.

Vučić je naglasio da će Republika Srbija nastaviti da pruža podršku obrazovnim i kulturnim institucijama srpskog naroda u regiji, kako bi sačuvali srpski jezik i kulturu, a takođe i aktivnostima Srpske pravoslavne crkve.

On je istakao da u isto vrijeme Republika Srbija poštuje teritorijalni integritet i suverenitet zemalja u kojima žive Srbi i sa njima želi najbolje odnose, jer su mir, stabilnost i saradnja u regiji u interesu srpskog naroda.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO