Srbija i RS najavljuju deklaraciju za opstanak nacije

Na sastanku su bili gotovo svi predstavnici srpskih zajednica iz okruženja (Anadolija)

Generalni sekretar predsjednika Srbije Nikola Selaković rekao je da je Aleksandar Vučić s predstavnicima Srba iz regije razgovarao o donošenju zajedničke deklaracije Srbije i bh. entiteta Republika Srpska o djelovanju za opstanak srpske nacije i srpskog naroda.

“Radićemo vredno na tome više od tri meseca i negde oko 25, 26. novembra ćemo izaći sa time kao jednom vrstom deklaracije i našeg nacionalnog programa”, rekao je Selaković za RTS.

On je kazao da je važna tema sastanka bio i “mnogo veći doprinos Srbije i njenih institucija, Vlade i ministarstava na poboljšanju izučavanja srpskog jezika i kulture među Srbima u okruženju i Srbima u drugom delu naše dijaspore”, prenosi Beta.

‘Stožer očuvanja svijesti’

“To je stožer očuvanja srpske nacionalne svesti i nacionalnog bića”, rekao je Selaković.

Selaković je dodao da već treću godinu zaredom Srbija i RS zajedno obilježavaju protjerivanje Srba u hrvatskoj vojnj-policijskoj akciji “Oluja” i da je zbog toga danas “jača srpska reč koja govori šta se desilo avgusta 1995. godine i koja kazuje da Srbija nikome neće dozvoliti da slavi plač srpske dece”.

“Ove godine u Kninu na njihovoj zvaničnoj proslavi se neće pojaviti nijedan strani ambasador i oni neće da dolaze na slavlje nad srpskom propašću i ubistvima srpske dece”, kazao je Selaković.

„Pre nepunih 100 godina, nešto više od 80, za potrebe dvora i kneza Pavla urađena je analiza koja kaže [da] ‘na današnjim (1936. godine) prostorima Hrvatske živi više od 1,3 miliona Srba’, a po popisima iz 2011. taj broj je pao na 186.680. Srbi čine 4,36 odsto ukupnog stanovništva, a svega nešto manje od 53.000 ima pravo, smelosti i hrabrosti da kaže da govori srpskim jezikom“, rekao je Selaković. 

Stabilnost u regiji

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je predstavnicima Srba iz regije da je važno sagledati probleme sa kojima se suočavaju kao i prijedloge za njihovo rješavanje, kako bi Republika Srbija na najbolji način mogla pomoći da u regiji budu zagarantovana njihova prava u skladu sa međunarodnim normama, saopćeno je iz Službe za saradnju sa medijima.

Vučić je naglasio da će Republika Srbija nastaviti da pruža podršku obrazovnim i kulturnim institucijama srpskog naroda u regiji, kako bi sačuvali srpski jezik i kulturu, a takođe i aktivnostima Srpske pravoslavne crkve.

On je istakao da u isto vrijeme Republika Srbija poštuje teritorijalni integritet i suverenitet zemalja u kojima žive Srbi i sa njima želi najbolje odnose, jer su mir, stabilnost i saradnja u regiji u interesu srpskog naroda.

Izvor: Agencije