Tragedija na Kornatu: Deset godina bez istine

Prije točno deset godina dogodila se najveća vatrogasna nesreća u Hrvatskoj, kada je u rutinskoj intervenciji gašenja požara na otoku Kornatu poginulo dvanaest vatrogasaca, a samo je jedan preživio.

Prema službenoj teoriji, uzrok nesreće je bio tzv. eruptivni požar, ali obitelji stradalih nisu prihvatile takvo objašnjenje te i dalje smatraju da nije otkrivena prava istina.

Zbog odgovornosti se sudilo bivšem šibenskom vatrogasnom zapovjedniku Draženu Slavici, ali je prije četiri godine u prvostupanjskom postupku oslobođen optužbi.

U tijeku je novo suđenje jer je Vrhovni sud srušio presudu.

‘Sve je teže jer nismo otkrili istinu’

Na obilježavanju godišnjice na Kornatu, Ante Sladoljev, predsjednik Dobrovoljnog vatrogasnog društva Vodice je rekao: “Nama taj broj ne igra nikakvu ulogu. Je li to deseta, deveta, petnaesta, dvadeseta. Nema dana kad se mi njih ne sjetimo. Kad smo zajedno, kad smo na požaru, kad nešto radimo, jer sve smo planirali s njima. Čitavu našu budućnost, te budućnosti s njima nema. Znali smo da će biti teško, ali je sve teže, posebno što nismo otkrili istinu – 3.654 dana bez istine.”

Na današnji dan prije deset godina, od 13 vatrogasaca iz Tisna i Vodica blizu Šibenika u skupini zahvaćenoj požarom, njih šestero poginulo je na mjestu događaja, dok su ostali prebačeni u obližnje bolnice u Zadru i Splitu, a potom u Zagreb.

Preživio jedino Frane Lučić

Jedini koji je preživio nesreću je vatrogasac Frane Lučić iz Tisnog na otoku Murteru, dok su ostali ubrzo preminuli od posljedica teških opeklina.

Živote su izgubili Dino Klarić, Ivan Marinović, Ivica Crvelin, Marko Stančić, Gabrijel Skočić, Hrvoje Strikoman, Tomislav Crvelin, Ante Crvelin, Josip Lučić, Karlo Ševerdija, Marinko Knežević i Ante Juričev Mikulin.

Unatoč istragama i suđenjima, još nisu posve rasvijetljene okolnosti u kojima se tragedija dogodila.

Izvor: Al Jazeera i agencije