Plenković o ploči HOS-a: Tražimo rješenje koje neće ugroziti nikoga

Andrej Plenković
Mediji javljaju kako bi ova sedmica mogla biti prelomna za vladu premijera Plenkovića (EPA)

Hrvatski premijer i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice Andrej Plenković izjavio je kako se traži zakonski put za zamjenu sporne ploče podignute poginulim veteranima Hrvatskih obrambenih snaga (HOS) u Jasenovcu s ustaškim pozdravom “Za dom spremni”.

“Tražimo najbolji zakonski put za zamjenu ploče tj. kontekst Jasenovca staviti u korelaciju s onim što piše na ploči, uz puno poštovanje prema žrtvi hrvatskih branitelja, 11 pripadnika HOS-a koji su tamo ostavili najviše što imaju – svoje živote. Međutim, kontekst ustaškog režima u Jasenovcu i taj slogan ne idu skupa i to je ono za što ćemo naći rješenje”, rekao je Plenković nakon sastanka užeg vodstva HDZ-a i dijela članova Vlade u središnjici HDZ-a u Zagrebu.

Na pitanje je li kompromis da ostane ploča, a da se ukloni samo natpis, ili da se ploča premjesti, Plenković je odgovorio: “Tražimo rješenje gdje sadržaj na ploči ne bi ugrožavao ničije osjećaje”, prenosi Hina.

Na pitanje što je s izravnom primjenom ustavne norme, odgovorio je da će se i to riješiti. 

‘Kompleksna situacija’

Predsjednik Hrvatskog sabora i glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković rekao je da će se uskoro naći “civilizirano rješenje”.

Ocijenio je da je situacija kompleksna, dodajući kako vjeruje da će se razgovorom pronaći rješenje koje će svima biti prihvatljivo.

Hrvatski ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković prošlog je tjedna u intervjuu za Večernji list rekao kako ploča s pozdravom ‘Za dom spremni’ ostaje u Jasenovcu.

Ministar pravosuđa je ustvrdio kako izričito uporište u zakonu za skidanje ploče ne postoji. 

On je ponovio da je grb HOS-a, na kojem je ustaški pozdrav ‘Za dom spremni’, službeno registriran i priznat, prenijela je tada Hina.

Vlada Republike Hrvatske u ožujku je prihvatila prijedlog za osnivanje Vijeća za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima.

Plenkovićeva najava osnivanja Vijeća uslijedila je nakon što je u Jasenovcu podignut spomenik poginulim veteranima HOS-a.

Izvor: Al Jazeera i agencije