EK poziva Hrvatsku i Sloveniju da provedu odluku o granici

Evropska komisija objavila je kako očekuje da Hrvatska i Slovenija implementiraju presudu Arbitražnog suda, prenose hrvatski mediji.

„To je spor koji traje već više od 20 godina. Komisija se uvijek zalagala za mirno rješenje. Pomogli smo 2009. uspostavu arbitražnog procesa“, kazao je potpredsjednik Evropske komisije Frans Timmermans, te nastavio:

„Evropska komisija očekuje od obje strane da implementiraju presudu i pozdravlja sastanak slovenskih i hrvatskih premijera. Evropska komisija neće nalagati kako implementirati ovu presudu, ali će pomoći u implementaciji.“

Arbitražni sud za granični spor između Hrvatske i Slovenije prošle sedmice je odlučio da većina Piranskog zaljeva, odnosno Savudrijske vale pripada Sloveniji te da Slovenija dobije doticaj svojih teritorijalnih voda i međunarodnog mora.

Na pitanje kako postoje potpuno različita stajališta na obje strane, te kako se to doima kao nerješiv problem, Timmermans je rekao: „Mi smo Evropska unija, imamo puno problema, ali uvijek izađemo iz tih zamki, iz tih pat-pozicija. Ovo je bilateralno pitanje, sada je donesena presuda i treba razgovarati o tome kako implementirati tu presudu, i možda će oni htjeti potražiti pomoć Europske komisije kako je implementirati. Ja sam svjestan kakvo je stanje, ali dobar znak je da postoji volja da se razgovara. Mi ćemo učiniti sve što možemo da pomognemo da se presuda implementira na najbolji mogući način.“

Benelux također uz Sud

Prije Komisije o arbitraži su se izjasnile države Beneluxa – premijeri Belgije, Holandije i Luksemburga pozvali su obje strane da poštuju odluku Arbitražnog suda jer smatraju kako ona predstavlja međunarodno pravo, navodi Dnevnik.hr.

„Premijeri država Beneluxa ističu važnost zakona, kao temelja na kojima je sagrađena Evropska unija. Presude međunarodnih sudova predstavljaju važna rješenja međunarodnoga prava i kao takva čine sastavni dio sistema koji se zasniva na međunarodnom pravu. Premijeri država Beneluxa pozivaju obje strane da poštuju arbitražnu odluku u konstruktivnom duhu“, navodi se u saopćenju šefova vlada tri države.

Predsjednik EK Jean-Claude Juncker je u martu rekao kako Komisija podržava arbitražni proces i izrazio nadu kako će i Zagreb i Ljubljana poštovati odluku arbitraže kada do nje dođe.

Hrvatski sabor krajem jula 2015. godine jednoglasno je donio odluku o povlačenju iz arbitražnog sporazuma za rješavanje graničnog pitanja koji su dvije zemlje potpisale 2009. godine, a Sloveniji je predloženo da počnu pregovori o alternativnom rješavanju spora.

Izvor: Agencije