Uvrede ‘Ženama u crnom’ na skupu o Srebrenici

Srbija, Beograd, Srebrenica, Žene u crnom
'Žene u crnom' nosile su i srebrne ploče s brojem 8.372, što ukazuje na broj žrtava (Anadolija)

Organizacija “Žene u crnom” u ponedjeljak je u Beogradu akcijom “Srebrenica 8372” odala počast žrtvama genocida u Srebrenici.

Sudionici akcije nosili su crne transparente na kojima je pisalo “Srebrenicu nikada nećemo zaboraviti”, “Odgovornost”, “Srebrenica” i “Solidarnost”, kao i srebrne ploče s brojem 8.372, što ukazuje na broj žrtava, prenosi Anadolija.

Predsjednica “Žena u crnom” Staša Zajević izjavila je da ta organizacija želi izraziti solidarnost prema žrtvama i da traži da vlast u Srbiji uvaži sudske činjenice, da proglasi 11. srpanj Danom sjećanja na genocid u Srebrenici i zakonski sankcionira negiranje genocida.

Ona je ocijenila da Vladi Srbije nije stalo do poštivanja dostojanstva žrtava i da je situacija danas gora nego prije godinu dana.

“Neprekidno odbijanje predsednika država Aleksandra Vučića da nazove zločin u Srebrenici genocidom slede svi političari, uključujući i opozicione i to pokazuje da nikada nisu prekinuli sponu sa režimom koji je počinio zločin, organizovao i planirao zločin”, rekla je Zajević novinarima na Trgu Republike.

Fotografija Mladića i uvrede 

Samo nekoliko metara od akcije “Srebrenica 8372”, akciju “Zašto nema pravde za srpske žrtve u Srebrenici?” organiziralo je Udruženje porodica kidnapovanih i ubijenih na Kosovu, te je policija bila prisutna u velikom broju, a dva skupa razdvajao je kordon.

Došlo je do verbalnih provokacija.

Predsjednik Udruženja Simo Spasić nazivao je “Žene u crnom” “predratnim, ratnim i posleratnim profiterima”, vičući da njima nitko nije ubijen i da one ne poštuju srpske žrtve.

Čuli su se povici “Naser Orić ubica”, a nekoliko mladića približilo se do kordona i razvilo zastavu Vojske Republike Srpske i fotografiju generala Ratka Mladića, kojem se u Hagu sudi za genocid, kao i natpise “Šta je sa 100.000 proteranih Srba iz Sarajeva” i “Ko će ubijenim Srbima bar da se pokloni i izvini, ko u Hagu niko za njih ne odgovara”.

Zajević je novinarima rekla da su sudionici protuskupa eksponenti onoga što se događa na najvišim institucijama vlasti u Srbiji te da smatra kako Srbija tone u “moralni sunovrat i fašizaciju”.

Izvor: Agencije