Hrvatska pristupila šengenskom informacijskom sistemu

Hrvatska, Granica, Granični prijelaz
Izmještanje prijelaza trebalo bi omogućiti veću protočnost tijekom turističke sezone (Reuters)

Hrvatska policija i sigurnosne službe pristupile su Schengenskom informacijskom sustavu (SIS), što će po riječima premijera Andreja Plenkovića povećati učinkovitost i vjerodostojnost hrvatske policije i sigurnosnih službi umreženih s partnerskim zemljama.

Schengenski informacijski sustav smatra se značajnim korakom u ispunjavanju kriterija za ulazak Hrvatske u schengenski sustav.

Informacijski sustav omogućuje pristup glavnom alatu u suradnji policija schengenskog prostora pomoću kojeg se godišnje pronađe više od dvjesto tisuća traženih osoba, vozila, isprava i predmeta.

Sustav sadrži više od 70 milijuna podataka, koje zemlje s pravom pristupa mogu tražiti i provjeravati.

Izmješten zajednički granični prijelaz

Provedba sustava vrijednog pet milijuna eura financirana je sredstvima iz europskih fondova.

“Činjenica da će naše službe, policija, diplomatski predstavnici moći provjeravati i tražiti podatke povećat će učinkovitost hrvatske policije i sigurnosnih službi i na taj način nam dati cjelovitiji uvid u sve ono što postoji na razini Europske unije”, rekao je hrvatski premijer Andrej Plenković, kako prenosi Hina.

Ovih dana je izmješten zajednički prelazak na graničnom prijelazu sa slovenske strane na hrvatsku stranu, što će omogućiti bržu protočnost vozila i putnika tijekom turističke sezone.

Taj dogovor hrvatske i slovenske policije dio je paketa u okviru dijaloga nakon susreta sa slovenskim premijerom Mirom Cerarom i predsjednikom Europske komisije Jean-Claude Junckerom, pošto su nakon stupanja na snagu revidiranog schengenskog zakonika, primjenom sustavnih kontrola, uočena ‘uska grla’.

Opasnost za stvaranje velikih prometnih čepova i neugodnosti za putnike osjetila se za vrijeme uskršnjih blagdana pa je dogovoren režim koji je pokazao da Hrvatska kontrolira sigurnost, rekao je Plenković.

Dodao je da hrvatski policajci imaju toliko iskustava da vrlo brzo mogu prepoznati koja vrsta vozila može ići u sustav ciljane kontrole uz bržu protočnost i one koje se dodatno provjerava.

Premijer Hrvatske je ustvrdio kako nema nikakvog brzog refleksa između povezivanja čekanja u kolonama na granicama od pet sati i terorističkih napada u Bruxellesu, Londonu, Manchesteru i Parizu.

Sigurnost na višem nivou

“Ta vrsta refleksa ne postoji, međutim terorizam je realnost, a mi na to moramo imati vrlo ozbiljan odgovor koji dajemo u zajedničkim djelovanju s drugim članicama EU, a istodobno voditi računa o nacionalnim i ekonomskim interesima, odnosno da zemlja na bitnom geoprometnom položaju osigura protočnost prema istoku Europe i omogući jednostavan priljev turista u Hrvatsku”, rekao je.

Evaluacija SIS-a, koja će biti obavljena u rujnu, dio je procesa otvorenog dijaloga sa službama Komisije. Dodatna izvješća očekuju se krajem godine, a nakon toga će uslijediti ozbiljne političko-diplomatske akcije.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović kazao je da je ulaskom Hrvatske u SIS razina sigurnosti podignuta na višu razinu, što je važno zbog zaštite hrvatskih građana i posjetitelja.

Izvor: Agencije