FHP: Krivična prijava protiv ‘Crvenih beretki’ zbog zločina u Doboju

Postupkom nisu obuhvaćena druga lica odgovorna za zločine počinjene u zatvoru i gradu Doboju (Al Jazeera)

Fond za humanitarno pravo u srijedu je podnio Tužilaštvu za ratne zločine Srbije krivičnu prijavu protiv Radojice Božovića, bivšeg visokopozicioniranog pripadnika “Crvenih beretki”, kao i protiv još dvojice pripadnika ove jedinice zbog zločina počinjenih u Doboju (Bosna i Hercegovina) u periodu od maja do augusta 1992. godine.

Prijavljena lica, navodi FHP, osumnjičena su da su u ovom periodu protjerala nekoliko stotina Bošnjaka iz dobojskog sela Bukovačke Čivčije, ubila jednog pripadnika Zbora narodne garde, pljačkala civile, kao i zlostavljala i mučila civile zatvorene u Okružnom zatvoru u Doboju.

Pred Odjeljenjem za ratne zločine Višeg suda u Beogradu od marta 2016. vodi se postupak protiv Dušana Vukovića, tada stražara Okružnog zatvora u Doboju, zbog mučenja više zatočenih lica tokom 1992. i 1993. godine, od kojih je jedno preminulo od posljedica fizičkog zlostavljanja.

Dosad bez optužnica

Tim postupkom nisu obuhvaćena druga lica odgovorna za zločine počinjene u Doboju tokom trajanja sukoba, saopćio je FHP.

“Iako Tužilaštvo za ratne zločine Srbije u svojoj optužnici pominje ‘Crvene beretke’ – jedinicu Resora državne bezbednosti Republike Srbije – ono u istoj optužnici sukob u Bosni i Hercegovini označava kao unutrašnji sukob, čime zapravo govori da u tom ratu nije učestvovala nijedna druga država, pa ni Srbija” navodi FHP i smatra da je riječ ili o teškom nemaru ili o svjesnom odbijanju da se optuže osumnjičeni pripadnici “Crvenih beretki”.

“Do danas pred domaćim sudom nije procesuiran nijedan pripadnik ‘Crvenih beretki’ za zločine počinjene tokom sukoba u bivšoj Jugoslaviji. Zbog toga FHP poziva Tužilaštvo za ratne zločine Srbije da istraži navode iz podnete krivične prijave, da odgovorne procesuira te da žrtvama posle 25 godina omogući pravo na istinu”, navodi FHP.

Izvor: Agencije


Povezane

Fond za humanitarno pravo zatražio je od Tužiteljstva za ratne zločine Srbije pokretanje istrage o zločinima u logorima Šljivovica i Mitrovo polje u toj zemlji. Navode da je 800 Bošnjaka iz Žepe bilo izloženo torturi i mučenju od jula 1995. do aprila 1996. godine, a da za to još niko nije odgovarao. Tužiteljstvo je prije […]

Published On 22 Dec 2016
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO