Crna Gora otvorila dva poglavlja u pregovorima sa EU-om

Zatvaranje poglavlja 30 predstavlja značajnu prekretnicu u pregovaračkom procesu (Getty Images)

Crna Gora je danas na Međuvladinoj konferenciji u Luksemburgu otvorila pregovaračka poglavlja 1 i 22 o slobodnom kretanju robe, odnosno regionalnoj politici i privremeno zatvorila poglavlje 30 koje se odnosi na međunarodne odnose.

Crna Gora je tako nakon pet godina pregovaračkog procesa otvorila 28 od ukupno 33 pregovaračka poglavlja i privremeno zatvorila tri.

Predsjedavajuća delegacije Vijeća EU, ministrica evropskih poslova Malte Helena Dalli pozdravila je dobar napredak Crne Gore u provođenju ključnih reformi i ispunjavanju uslova za članstvo u Uniji, prenose crnogorski mediji. 

Uspjeh Crne Gore

Ona je ocijenila da je ovaj značajan uspjeh Crne Gore signal cijeloj regiji da EU ostaje posvećen procesu proširenja, u skladu sa zaslugama pojedinačnih zemalja kandidata.

Ministar evropskih poslova Crne Gore Aleksandar Andrija Pejović naglasio je da zatvaranje poglavlja 30 predstavlja značajnu prekretnicu u pregovaračkom procesu.

“Nakon dvije godine uspješnog rada, u potpunosti smo uskladili svoju trgovinsku politiku sa politikom EU, čime smo zaslužili zatvaranje ovog značajnog poglavlja i ulazak u novu fazu pregovaračkog procesa”, rekao je on.

Izvor: Agencije