Skoplje: Muškarac pucao na bivšeg ministra zdravlja

Todorov je u ponedjeljak podnio ostavku i na zastupničku funkciju u Sobranju Makedonije (Anadolija)

Makedonska policija uhapsila je muškarca koji je pucao na dosadašnjeg ministra zdravlja Nikolu Todorova ispred zgrade Ministarstva zdravlja u Skoplju uoči predaje dužnosti novom ministru Arbenu Taravariju.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Makedonije je saopćilo da je Ljupčo S. (1957) iz okoline Velesa ispalio dva hica iz pištolja u pravcu Todorova, javila je reporterka Al Jazeere Milka Smilevska.

Počinilac je odmah uhapšen.

Djed preminule djevojčice

Makedonski mediji ranije su nezvanično javili da je napadač na Todorova djed devetogodišnje Tamare Dimovske iz Velesa, koja je preminula od skolioze.

Djevojčica je preminula 2015. godine čekajući da Fond za zdravstvo osigura sredstva za operaciju u inostranstvu. MUP Makedonije nije potvrdio ove informacije.

Tamarina majka, Žaklina Dimovska, potvrdila je za TV Nova da je napadač na bivšeg ministra njen otac, 57-godišnji Ljupčo Stojanovski. Kazala je da je šokirana, a za incident ispred Ministarstva zdravlja saznala je iz medija.

“Ništa nije nagovijestilo da je planirao tako nešto. Ne znam gdje je našao pištolj. Porodica je ogorčena, ali niko nije pomislio na takvo nešto. Nisam očekivala da će se ov desiti. Ubistvo nije rješenje. Ovo je šok za mene, osuđujem nasilje, iako je to moj otac”, kazala je Dimovska.

Nema povrijeđenih

U pucnjavi nije bilo povrijeđenih, saopćila je policija. Na mjestu događaja je pronađena jedna čahura, a u toku je uviđaj

Napad se dogodio kada se Todorov, prilikom ulaska u Ministarstvo na stepenicama pozdravljao sa snimateljima, koji su čekali da uđu kako bi snimili primopredaju.

Tada je napadač izvadio pištolj i počeo pucati, nakon čega je interveniralo osiguranje Ministarstva koje je onemogućilo napadača i savladalo ga, javlja Beta.

Todorov je u ponedjeljak saopćio da je podnio ostavku i na zastupničku funkciju u Sobranju Makedonije.

Makedonski Kurir prenosi da će na njegovo zastupničko mjesto doći Nevenka Stamenkovska, koja je sljedeći kandidat sa liste VMRO-DPMNE-a i njene koalicije u izbornoj jedinici 2.

Izvor: Al Jazeera i agencije