Zijadin Sela: Pokušaj atentata na zahtjeve Albanaca

Zijadin Sela je proteklih nekoliko sedmica proveo na liječenju i rehabilitaciji (Al Jazeera)

Čelnik Alijanse za Albance Zijadin Sela pojavio se u javnosti prvi put nakon što je napadnut u makedonskom Sobranju 27. aprila, a incident u kojem je povrijeđeno nekoliko zastupnika prilikom nasilnog ulaska demonstranata u Sobranje, nazvao je pokušajem atentata.

“Incident od 27. aprila predstavlja atentat ne na mene lično, nego na potrebe Albanaca, na političke zahtjeve Albanaca. S tim atentatom donekle su nas uspjeli ubiti, ali reinkarnirali smo se i vratili na političku scenu. Nastavit ćemo raditi kako bismo zahtjeve i potrebe Albanaca pretočili u političke poteze. S ostalim subjektima nastavit ćemo tim putem i bit ćemo još jači“, kazao je on.

Upravo je Sela bio najteže povrijeđen, pa je proteklih nekoliko sedmica proveo na liječenju i rehabilitaciji.

Njegova zastupnička grupa, koja podržava socijaldemokrate novog mandatara Zorana Zaeva, u makedonskom parlamentu ima tri zastupnika.

Tematska pitanja bitnija

Sudjeluju u pregovorima o sastavu nove vlade, ali naglašavaju da su im u tom procesu bitnija tematska pitanja nego podjela ministarskih mjesta.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Makedonije potvrdilo je u subotu da je suspendirano još 15 policajaca i jedan visoki starješina zbog povezanosti sa nasiljem u Sobranju.

Prošle sedmice, 10. maja, već je suspendirano šest policajaca zbog učestvovanja u neredima u makedonskom parlamentu.

Tokom nasilnog upada pristalica VMRO DPMNE u Sobranje Makedonije, nakon što je parlamentarna većina oko suparničkog SDSM-a izabrala Talata Xhaferija za predsjednika parlamenta, 27. aprila, povrijeđeno je više poslanika parlamentarne većine, među kojima Sela i  Zaev, kao i nekoliko novinara.

Helsinški odbor za ljudska prava u Makedoniji je u nasilnom upadu u Sobranje pronašao 28 krivičnih djela, među kojima su i pokušaj ubistva, veleizdaja i terorizam, dok državno Tužilaštvo najveći broj od tridesetak osumnjičenih krivično goni za učešće u gomili koja je ometala službeno lice u obavljanju dužnosti.

Izvor: Al Jazeera i agencije