Borenović: Hiljade argumenata za odlazak Vlade RS-a

Predstavnici Partije demokratskog progresa su u ponedjeljak, zajedno sa Srpskom demokratskom strankom i Narodnim demokratskom partijom, predali inicijativu za opoziv Vlade bh. entiteta Republika Srpska.

Dokument “Prijedlog za izglasavanje nepovjerenja Vladi RS-a” predat je predsjedniku Narodne skupštine RS-a Nedeljku Čubriloviću, sa zahtjevom za uvrštavanje dokumenta na dnevni red skupštinskog zasjedanja.

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović je za Al Jazeeru komentirao zahtjev za smjenu i kazao da je ova Vlada najlošija u historiji RS-a.

‘Propale tri banke’

Dodao je da dokument sadrži hiljade argumenata za odlazak Vlade, a u analizi je uzet period od sedam godina.

“U tom periodu je ukupan dug RS-a udvostručen, šest puta je porastao servis duga u odnosu na izvorne prihode u budžetu RS-a, sedam puta je porastao iznos za otplatu kredita u jednom godišnjem budžetu RS-a, čak deset puta porastao je dug zdravstvenih ustanova prema penzionom fondu za doprinose, a životni standard RS-a manji je za 30 posto”, istakao je Borenović.

Dodao je da su tri banke propale u RS-u za posljednjih godinu i po, tri do četiri puta su porasli gubici svih javnih preduzeća u RS-u.

Borenović je ranije je kazao da za ovu inicijativu očekuje podršku i nekih zastupnika iz vladajuće većine.

Cvijanović: Opozicija nije ozbiljna

“Nevjerovatno je da se za pet godina deset puta uvećao dug zdravstvenih ustanova u RS-u za doprinose za penzijsko-invalidsko osiguranje, da je ukupni dug po stanovniku RS-a 4.500 [konvertabilnih maraka – 2.250 eura], a u [entitetu] Federaciji Bosne i Hercegovine 2.900 KM [1.450 eura], da su rate kredita povećane za gotovo sedam puta u zadnjih godina i da svaka druga marka ide na vraćanje kredita”, poručio je Borenović.

Inicijativa na kojoj su radili stručni timovi PDP-a, SDS-a i NDP-a sadrži 201 stranu, na kojima je detaljno, uz dokaze, obrazloženo zašto ova Vlada više ne treba i ne smije voditi RS.

Entitetska premijerka Željka Cvijanović je ranije rekla da opozicija može podnositi inicijative koje god želi, jer ih niko više ne uzima ozbiljno, dok je predsjednik RS-a i vladajućeg Saveza nezavisnih socijaldemokrata Milorad Dodik kazao da ova inicijativa opozicije u RS-u neće proći.

Izvor: Al Jazeera i agencije