BiH: 22 osobe osuđene zbog ratovanja u Siriji i Iraku

Identifikacija i privođenje osoba koje iz BiH odlaze na sirijska i iračka ratišta provedeno je u okviru akcije pod kodnim nazivom "Damask" (AP)

Dvadeset i dvije osobe koje su državljani Bosne i Hercegovine do sada su pravomoćno osuđene na zatvorske kazne zbog učestvovanja u borbama na strani oružanih grupa na ratištima u Siriji i Iraku, objavilo je u subotu Tužiteljstvo BiH ističući to kao podatak koji potvrđuje odlučnost pravosuđa te zemlje u procesuiranju ovakvih slučajeva.

“Do sada nije bilo niti jedne oslobađajuće presude u vezi sa krivičnim djelima za nezakonito učestvovanja državljana BiH na stranim ratištima”, istaknuto je u saopćenju Tužiteljstva BiH objavljenom nakon što je državni sud ranije ove sedmice potvrdio prvostepenske osuđujuće presude u rasponu između jedne i tri godine zatvora osmorici optuženih da su se 2013. i 2014. godine u Siriji i Iraku borili na strani Islamske države Irak i Levant.

Identifikacija i privođenje osoba koje iz BiH odlaze na sirijska i iračka ratišta provedeno je u okviru akcije pod kodnim nazivom “Damask”. Iz državnog tužiteljstva ističu kako je ta operacija bila koordinirana s partnerskim i sigurnosnim agencijama u regiji i državama u drugim dijelovima svijeta te je omogućila pronalazak i procesuiranje većeg broja osoba.

Među njima su brojne osobe koje su na vrijeme otkrivene tokom planiranja odlaska u Siriju i Irak pa su uhapšene već u samoj BiH ili u Turskoj.

U BiH se vratilo 46 osoba sa ratišta

Predjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić u petak je ponovo istaknuo kako je borba protiv terorizma jedna od najznačajnijih izazova pred vlastima u njegovoj zemlji s kojim se one uspješno suočavaju.

“Bitno je istaknuti da u 2016. godini nije zabilježen niti jedan odlazak iz BiH na strana ratišta”, kazao je Zvizdić koji je naglasio kako se do sada u BiH vratilo ukupno 46 osoba koje su prije toga boravile u Siriji ili Iraku i tamo se povezale s oružanim grupama.

“Nije dakle riječ ni o kakvim hiljadama osoba koje predstavljaju potencijalnu opasnost”, kazao je Zvizdić aludirajući na ranije rasprave o tome koje su razmjere terorističkih prijetnji na području BiH.

Izvor: Agencije