Četvrti dan protesta u Beogradu

Završen je još jedan protest studenata, mladih i građana nezadovoljnih izbornim rezultatima pod nazivom “Protest protiv diktature”, koji je počeo ispred zgrade Narodne skupštine u Beogradu.

Učesnici, mahom studenti i srednjoškolci, organizirani posredstvom društvenih mreža, okupili su se oko 18 sati i nezadovoljstvo izražavali udaranjem u bubnjeve, puhanjem u pištaljke i uzvikivanjem parola kao i prethodnih dana.

Isti su i transparenti koje nose, a na kojima je bilo ispisano “Dole diktatura”, “Vučiću, Šrederu”, “Nećemo da budemo jeftina radna snaga”, “Plate ste smanjili, penzije ojadili, ovde smo da bi vam uzvratili”…

Na početku protesta došlo je do malog koškanja. Neko je pokušao isprovocirati mlade na čelu kolone, na što su svi skandirali “Ovo su naši protesti, mi smo studenti”, prenosi agencija Beta.

Mogli su se čuti i povici “Srbija, Srbija”, ali i “Lopovi, lopovi”.

Zahtjevi studenata

Studenti Univerziteta u Beogradu objavili su u srijedu na Facebook-stranici da su prihvatili zahtjeve koje su iznijeli studenti u Novom Sadu.

Oni traže smjenu članova Republičke izborne komisije (RIK) zbog nepoštivanja odluke Ustavnog suda Srbije o održavanju izbora na Kosovu, smjenu članova Regulatornog tijela za elektronske medije (REM) zbog nereagiranja na prekršaje u medijima tokom kampanje, razrješenje predsjednice Skupštine Srbije Maje Gojković zbog prekida skupštinskog zasjedanja 1. marta.

Studenti traže i smjenu glavnog i odgovornog urednika Radio-televizije Srbije i urednika informativnog programa te medijske kuće zbog, kako su naveli, “režimskog izveštavanja i neravnomerne zastupljenosti kandidata” i sređivanje biračkog spiska u cilju utvrđivanja tačnog broja birača.

Studenti su naveli da će protestirati do ispunjenja njihovih zahtjeva.

Dosad se na protestima niko nije zvanično obraćao.

Protesti su u Beogradu počeli u ponedjeljak, a jučer su im se pridružili građani iz još 20 gradova u Srbiji.

Dačić: ‘Ne znam šta je cilj protesta’

Prvi potpredsjednik Vlade Srbije Ivica Dačić izjavio je večeras da ne zna šta je cilj protesta i da bi neko trebao biti “mađioničar, pa da pokrade 40 odsto glasova, koliko je Aleksandar Vučić dobio više od Saše Jankovića”.

“Ovo je demokratska i slobodna zemlja i svako ima pravo da izražava svoje političko uverenje i da protestuje sve dok su protesti mirni i dok nema ugrožavanja stabilnosti zemlje”, rekao je Dačić.

Dodao je da ne vidi kako protesti imaju bilo kakve veze sa studentskom populacijom ni njihovim zahtjevima. 

“Ako oni ne vole Vučića, onda treba da protestuju ispred onih koji nisu uspeli da osvoje veći broj glasova, a bili su njihovi predstavnici”, rekao je Dačić.

Izvor: Agencije