Alvarez: Nema garancija za restrukturiranje Agrokora

'Ovo je jedna od najizazovnijih situacija s kojom ćemo se suočiti', kaže Alvarez III (Marko Lukuni? / Pixsell)

Situacija u Agrokoru dosta je zahtjevna, vrijeme je bitno, a nema garancija da će restrukturiranje uspjeti, poručio je Antonio Alvarez III, glavni direktor za restrukturiranje u Evropi u konsultantskoj kući Alvarez&Marsal.

Obraćajući se javnosti iz Agrokorovog poslovnog tornja u Zagrebu, zajedno sa svojim širim timom koji će biti zadužen za strateško restrukturiranje koncerna, kazao je da je bitno vrijeme.

“Ovo je jedna od najizazovnijih situacija s kojom ćemo se suočiti”, istaknuo je Alvarez, dodavši kako neće raditi sam već s izabranim timom, prenosi Hina.

Za kompaniju i dioničare

“Imamo mnogo posla, tek smo počeli, nećemo imati mnogo vremena da prezentiramo sve naše ideje i ono što ćemo napraviti, ali ćemo vam svakako pokušati dati neki uvid. Nastaviti ćemo komunicirati sa svim zainteresiranim stranama. Davat ćemo izjave i govorit ćemo, nadam se, o tome šta će biti napredak”, rekao je Alvarez.

Napomenuo je da ne radi ni za koga osim za kompaniju i sve njene dioničare.

Da će Alvarez doći na mjesto čelnika za restrukturiranje u Agrokoru neslužbeno je najavljeno u hrvatskim medijima u nedjelju navečer, uz napomenu da je ruski Sberbank prije nekog vremena angažirao konsultantsku kuću Alvarez&Marsal za pronalazak izlazne strategije u Agrokoru.

Osnovni biznis Alvarez&Marsala jest povećanje efikasnosti posrnulih poduzeća, bilo kroz restrukturiranje, smišljanje novih poslovnih modela ili povezivanje s privatnim finansijerima, a Alvarez ima 25 godina iskustva u tom poslu.

U nedjelju navečer potpisan je tzv. standstill ugovor između banaka članica koordinacijskog odbora finansijskih kreditora (Erste&Steiermarkische Bank, Privredna banka Zagreb, Raiffeisenbank Austria, Sberbank, VTB Bank Austria AG, Zagrebačka banka) i Agrokora, a službeno je stupio na snagu potpisom svih uključenih strana, izvijestili su iz Erste banke.

Nezavisni iskusni stručnjaci

Cilj standstill ugovora jest olakšati napore kompanije u rješavanju pitanja likvidnosti i podmirivanja dospjelih obaveza prema dobavljačima, osigurati nastavak kontinuiteta operativnog poslovanja i zaštite vrijednosti koncerna, kao i predstaviti osnovu za njegovo održivo restrukturiranje.

Iz Erste banke tada su napomenuli da će se upravljački tim kompanije osnažiti uvođenjem funkcije “chief restructuring officera”, ključne osobe za provedbu programa stabilizacije, a tokom procesa restrukturiranja funkcije top menadžmenta bit će popunjene nezavisnim iskusnim stručnjacima.

Izvor: Agencije