U Srebrenici formirana nova skupštinska većina

Alija Tabaković kaže da bošnjački odbornici u Skupštini Općine treba da žive u Srebrenici (Al Jazeera)

Dosadašnja većina u Skupštini Srebrenice napustila je općinsku zgradu zbog neslaganja oko dnevnog reda.

Prema najavama, danas je trebala biti održana Tematska sjednica, a nakon što je dosadašnja većina napustila salu usaglašena je nova skupštinska većina.

Novu većinu čini četiri odbornika Stranke demokratske akcije (SDA), jedan odbornik Stranke za BiH, dva Srpske demokratske stranke (SDS), po jedan iz Srpske radikalne stranke, Partije demokratskog progresa (PDP) i Prosperiteta za Srebrenicu te bivši odbornik Socijaldemokratske partije (SDP), Zulfo Salihović.

Alija Tabaković imenovan je za predsjednika Skupštine Općine Srebrenica, a za potpredsjednika Mile Stanojević, prenosi Fena.

Također danas su imenovani novi v.d. načelnika Odjeljenja Općinske uprave Srebrenica i smijenjen v.d. direktora Doma zdravlja Srebrenica.

Bošnjaci koji žive u Srebrenici

“Nova skupštinska većina je uspostavljena sa 11 odbornika, a u toku su pregovori sa dva ili tri odbornika. Kada su u pitanju Bošnjaci mi želimo da predstavnici Bošnjaka žive u Srebrenici sa svojim narodom, ne umanjujući vrijednosti i prava naših ljudi Bošnjaka gdje god se oni nalazili”, rekao je za Fenu Alija Tabaković, predsjednik Skupštine Općine Srebrenica.

Hamdija Fejzić, odbornik SDA i bivši predsjednik Skupštine Općine Srebrenica, je kazao: “Demokratija je takva, izraz većine volje. Jedan preko pola čini većinu i ja to poštujem. Ono što je u skladu sa statutom i poslovnikom, ako su radili sa statutom i poslovnikom, to je u redu, ako nisu onda će za to da odgovaraju Ministarstvu lokalne uprave. Uvijek poštujem demokratski sistem i demokratsko odlučivanje. Nije Bogom dato da ja budem non-stop tu, čim se skupi neka većina znači da ona donosi odluku”.

Naredna sjednica Skupštine Općine Srebrenica planirana je  sljedeće sedmice. Tada će biti imenovani novi v.d. direktora javnih ustanova čiji je osnivač Skupština Općine Srebrenica.

Izvor: Agencije