Snijeg pada u Hrvatskoj i BiH, otežan saobraćaj

Tokom noći sa srijede na četvrtak, usljed snižavanja temperature zraka, uglavnom će padati snijeg ili susnježica (Screenshot)

Nakon perioda toplijeg i uglavnom suhog vremena u utorak je u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini osjetno hladnije vrijeme, a snijeg pada u planinskim dijelovima u ove dvije zemlje.

“Mokri su i skliski kolnici mjestimice u središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj. Snijeg mjestimice pada u Gorskom kotaru i Lici. Vozače upozoravamo da na put ne kreću bez zimske opreme”, upozoravaju iz Hrvatskog autokluba, prenosi Anadolija.

Na području Gorskog kotara jak snijeg pada na području Čabra, dok se u mjestu Mrkopalj topi u dodiru s tlom.

Snijeg je pao i na Sljemenu kod Zagreba, skijalištu Platak u blizini Rijeke te Zavižanu na Velebitu.

Prema podacima Državnog hidrometeorološkog zavoda, u Slavoniji su temperature u utorak ujutro bile ispod pet stepeni Celzija, u gorskim krajevima temperature ispod nule, dok su na obali blizu 10 stepeni.

Najavljeno je da će u srednjoj Hrvatskoj i na istoku zemlje biti kiše i pljuskova, a najviša dnevna temperatura bit će blizu 10 stepeni.

Obijeljeli Jahorina, Vlašić i Bjelašnica

Pogoršanje vremena uz jače i obilnije padavine i naglo zahlađenje tokom dana nastupilo je i u Bosni i Hercegovini.

Sa sjeverozapada Bosne i Hercegovine jače naoblačenje sredinom dana proširilo se na cijelu zemlju i uvjetovalo pad temperature zraka, kišu, a na planinama snijeg.

Tako je snježni pokrivač osvanuo na bh. planinama Jahorini, Vlašiću i Bjelašnici.

Kako javlja Federalni hidrometeorološki zavod, tokom noći sa srijede na četvrtak, usljed snižavanja temperature zraka, uglavnom će padati snijeg ili susnježica, prenose bh. mediji.

U Bosni se očekuje između pet i 15 litara padavina po kvadratnom metru.

Izvor: Agencije