Kriminalistička istraga u Vindiji zbog privatizacije

Iz Poslovnog sistema Vindije su ranije saopćenjem odbacili sve Dondurove navode i izjave (Davor Višnji? / Pixsell)

U Poslovnom sistemu Vindije provodi se pretres i kriminalističko istraživanje radi utvrđivanja relevantnih činjenica, nakon čega će Državno tužiteljstvo u Varaždinu donijeti daljnje odluke, potvrdio je Hini zamjenik županijske državne tužiteljice i glasnogovornik Županijskog državnog odvjetništva (ŽDO) u Varaždinu Darko Galić.

Poslovni sistem Vindija u interesu je javnosti nakon što je bivši zaposlenik Vindije Rajko Dondur u emisiji “Nedjeljom u dva” rekao da je još 1994. godine lično odnio plavu kovertu s 20.000 njemačkih maraka tadašnjem predsjedniku Fonda za privatizaciju Milanu Kovaču, nakon čega je Vindija pobijedila na natječaju za kupovinu Koke 1994. godine.

Rekao je kako je to učinio po nalogu direktora Dragutina Drka, za kojega je rekao da je naložio i da se umanji porezni obračun 1997. i 1998. godine nakon što se navodno ispostavilo da je pravi obračun pretežak udarac na likvidnost kompanije.

Vindija odbacuje navode

Nakon stupanja na snagu Zakona o nezastarijevanju kaznenih djela ratnog profiterstva i kaznenih djela iz procesa pretvorbe privatizacije te DORH-ove upute da se ponovno razmotre predmeti pretvorbe i privatizacije, varaždinski ŽDO od 2014. godine postupa u predmetu u kojem su se provodili i u kojem se provode izvidi i kriminalističko istraživanje varaždinske Policijske uprave, Službe kriminalističke policije, na osnovu naloga državnog tužiteljstva, rekao je Galić.

Dodao je da je uz izvještaj Policijske uprave od 3. februara 2016, koje je dostavljeno varaždinskom Državnom tužiteljstvu, priložena i kaznena prijava koju je Rajko Dondur 12. aprila 2016. podnio Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK).

On ju je u aprilu 2016. dostavio na postupanje varaždinskom Državnom tužiteljstvu, nakon čega je, istakao je Galić, “formiran novi predmet”.

Iz Poslovnog sistema Vindije su ranije saopćenjem odbacili sve Dondurove navode i izjave, navodeći da je riječ o izjavama čovjeka za kojeg imaju čvrste materijalne dokaze da je iznošenjem raznih neutemeljenih tvrdnji ucjenjivao i iznuđivao taj poslovni sistem.

Najavili su i podnošenje kaznene prijave protiv njega. 

Milan Kovač  je HTV-u rekao kako 1994. nije bio predsjednik Fonda za privatizaciju, da je u junu 1995. došao na čelo tog fonda te da Dondura nikad nije vidio.

Izvor: Agencije


Povezane

Ne postoje podaci koliko je novca završilo u privatnim džepovima ratnih profitera, stručnjaci kažu da je riječ o desecima miliona.

Published On 12 Dec 2014
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO