Rama tvrdi da ‘tiranska platforma’ ne postoji

'Postoji stav Albanaca u Makedoniji s kojim zvanična Tirana nema nikakve veze', poručio je Rama (EPA)

Premijer Albanije Edi Rama tvrdi da “tiranska platforma” ne postoji i da je istina o tome sasvim drugačija od onoga što govore makedonski predsjednik Gjorge Ivanov i vladajući VMRO-DPMNE.

Rama je, prenosi Telegrafi, rekao da postoji “stav Albanaca u Makedoniji” s kojim zvanična Tirana nema nikakve veze, osim “male pomoći” koja im je pružena kroz dijalog.

“Imali smo odvojene sastanke s liderima albanskih partija u Makedoniji i na tim sastancima vođene su bilješke, a onda su te bilješke objedinjene na jednom papiru”, rekao je Rama u intervjuu za albansku televiziju.

Prema njegovim riječima, istina je potpuno drugačija od onoga što govore Ivanov i VMRO-DPMNE bivšeg premijera Nikole Gruevskog.

Albanski drugi zvanični jezik

Platforma albanskih partija u Makedoniji, koja je, i po Raminom priznanju, sastavljena uz pomoć Tirane, već je duže vrijeme “kamen spoticanja” za formiranje nove makedonske vlade, prenosi Tanjug.

Predsjednik Ivanov odbija dodijeliti mandat za formiranje vlade lideru opozicionog Saveza socijaldemokrata Makedonije (SDSM) Zoranu Zaevu, koji je, uz pomoć albanskih partija Demokratska unija za integracije i Besa, osigurao parlamentarnu većinu sa 67 od ukupno 120 poslanika.

Ivanov i vladajući VMRO-DPMNE smatraju da je ta platforma štetna po nacionalne interese i da ugrožava teritorijalni integritet i suverenitet zemlje.

Makedonski predsjednik također smatra da je Zaev ucjenom osigurao parlamentarnu većinu tako što je prethodno prihvatio zahtjeve Albanaca sadržane u platformi.

Albanska platforma, između ostalog, predviđa da albanski jezik bude drugi zvanični jezik, osim makedonskog, što je za Ivanova i VMRO-DPMNE neprihvatljivo.

Četiri mjeseca od vanrednih parlamentarnih izbora Makedonija nema vladu ni predsjednika parlamenta, a mandat gradonačelnicima i predsjednicima općina istekao je jer redovne lokalne izbore nije imao ko raspisati.

Vanredni parlamentarni izbori, održani 11. decembra prošle godine, trebali su izvesti Makedoniju iz višegodišnje krize, ali se to nije dogodilo.

Pritisak međunarodne zajednice

Konstitutivna sjednica parlamenta ušla je u treću sedmicu rada, a na njenom dnevnom redu jest izbor predsjednika parlamenta i članova Komisije za izbor i imenovanja.

Fokus je tih sjednica, međutim, na “tiranskoj platformi”, bez šansi da se pristupi raspravi o tačkama dnevnog reda.

SDSM insistira na mirnoj predaji vlasti, a VMRO-DPMNE na vanrednim parlamentarnim izborima, na kojima bi Zaev “albansku platformu” predstavio kao dio svog programa.

Istovremeno, Brisel i međunarodna zajednica gotovo svakodnevno vrše pritisak na Ivanova da promijeni odluku i mandat povjeri Zaevu, što je on dosad više puta odbio.

Izvor: Agencije