Srušen sporni zid u Mitrovici

U Mitrovici, na sjeveru Kosova, srušen je zid kod mosta preko Ibra koji dijeli južni od sjevernog dijela grada, javio je Al Jazeerin reporter Zoran Kosanović.

Dva su bagera uklonila zid za manje od sat vremena i sve je prošlo bez ikakvih problema i incidenata.

Nakon sporazuma predstavnika općine Sjeverna Mitrovica i kosovske Vlade, a uz posredovanje predstavnika međunarodnih institucija na Kosovu, potpisan je dogovor o uklanjanju zida kod mosta na Ibru.

Time se otvara mogućnost za smanjenje tenzija na sjeveru Kosova, poruka je zajedničkog priopćenja po postizanju sporazuma, u kojem se dodaje da bi se sada trebala olakšati sloboda kretanja i stvoriti ambijent koji će koristiti svim građanima Mitrovice.

Prema planu uređenja, prenose srbijanski mediji, sporni zid bit će zamijenjen novom konstrukcijom.

Sigurnosna mjera

Nova konstrukcija trebala bi biti uvučena dva metra prema unutrašnjosti pješačke zone, a njena izgradnja trebala bi početi u utorak.

Gradonačelnik Sjeverne Mitrovice Goran Rakić najavio je kako će “nova konstrukcija ustvari sigurnosna mera kako se vozilima ne bi ulazilo na šetalište”.

Pristup šetalištu, kada su u pitanju vozila, bit će omogućen jedino vozilima hitne pomoći, policije i vatrogasne službe, rekao je Rakić.

Veliki broj novinarskih ekipa pratio je rušenje zida, a u blizini mosta su bile vidljive pojačane policijske patrole.

Vojnici KFOR-a standardno su na svom statičnom punktu, javio je Tanjug.

Rakić najavio ‘novu, čvršću konstrukciju’

Najavljujući izgradnju nove betonske konstrukcije, gradonačelnik Rakić je rekao kako je “bezbednost građana prioritet”.

“Imajući u vidu da je bezbednost građana na prvom mestu, najavljujem da će Opština Severna Mitrovica u utorak početi sa izgradnjom nove, čvršće, betonske potporne konstrukcije, visine 70 i širine 120 centimetara, koja će garantovati bezbednost građanima”, naveo je Rakić.

“Za gradnju tog bedema, nakon napornih pregovora, a zahvaljujući snažnoj, stalnoj i principijelnoj podršci predsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića, uspeli smo da dobijemo saglasnost i relevantnih međunarodnih predstavnika”, dodao je.

Pohvale Federice Mogherini

“Konstruktivna posvećenost, koja se mogla vidjeti tokom posljednje dvije runde dijaloga Beograda i Prištine u Bruxellesu, danas donosi rezultate”, navela je visoka predstavnica EU za vanjsku politiku i sigurnost Federica Mogherini povodom rušenja spornog zida u sjevernom dijelu Mitrovice.

Po njenim riječima, to će “pridonijeti slobodi kretanja, izravnim kontaktima među ljudima i, konačno, pomirenju, a od čega će imati koristi svi građani Mitrovice”.

“Otvaranje obnovljenog mosta u Mitrovici i završetak pretvaranja Ulice Kralja Petra u pješačku zonu u najskorijoj budućnosti će biti važno postignuće u implementaciji sporazuma postignutih u dijalogu. Napredak u normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije je više nego ikad od najvećeg značaja za očuvanje mira i stabilnosti dvije strane u regiji i njihovom napredovanju na putu prema EU”, poručila je Mogherini.

LSV: Dijalogom se ruše zidovi

O posljednjim događajima na sjeveru Kosova oglasila se i Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV), koja smatra da oni “predstavljaju ozbiljan problem na evropskom putu Srbije”.

“Zveckanje oružjem, izjave koje izazivaju strah i paniku moraju prestati, a diplomatija mora nadjačati ratne bubnjeve koji se čuju sa obe strane. Dijalogom se ruše zidovi, savladavaju prepreke i uklanjaju barijere i nikako drugačije”, poručio je Bojan Kostreš, generalni sekretar LSV-a.

Po njegovom stajalištu, “ni zid u Kosovskoj Mitrovici, ni Zajednica srpskih opština ne mogu biti prepreka napretku Srbije ka Evropskoj uniji”.

“Tenzije su veoma velike i to našu zemlju čini rizičnim područjem u koji investitori neće lako ulagati svoj kapital. Ekonomski boljitak mora biti najvažniji i Srbiji i vlastima u Prištini, ali je sasvim jasno da ekstremistima sa obe strane ne odgovaraju nova radna mesta i privredni napredak, jer se oni lako snalaze samo u vihoru sukoba. Mir mora nadvlatati pozive u sukobe”, ukazao je Kostreš.

Izvor: Al Jazeera i agencije