Orepić: Antisrpske naljepnice su veće zlo od četnika

Iste naljepnice pojavljivale su se i ranije u nekoliko hrvatskih gradova (Facebook)

Nakon što se u Vukovaru pojavilo nekoliko naljepnica na kojima je ispisano “Serbian Family Tree” sa slikom stabla na kojem vise ljudi, ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić je na Facebooku napisao kako je to primitivizam koji je izraz kukavičluka i svega što nema nikakve veze s Hrvatskom i domoljubljem, Vukovarom i Vukovarcima.

“Svima onima koji toleriraju ovakove ispade u svojoj životnoj sredini poručio bih da štite one koji Hrvatskoj čine veće zlo od svojevremenih četničkih hordi! Ovo nije Hrvatska!”, naveo je Orepić.

Napisao je i kako je takav “bahati primitivizam u svojoj suštini izraz kukavičluka i svega što nema nikakve veze sa Hrvatskom i domoljubljem”.

“Pogotovo nema nikakve veze s Vukovarom i Vukovarcima. Krajnje je vrijeme da se svi skupa suprotstavimo ovom ljudskom jadu”, napisao je Orepić.

Osude gradskih vlasti

Prethodno je vukovarsko-srijemska policija u Vukovaru napravila očevid, te je predmet proslijeđen Državnom odvjetništvu na postupanje.

Naljepnice na kojima su ispisane riječi “srpsko obiteljsko stablo”, uz koje su objavljene i one s likom Ante Pavelića, postavljene su po autobusnim stajalištima na Trpinjskoj cesti u Vukovaru.

“Zgrožen sam i ne znam što bih drugo rekao nego da je to bolesno. Pozivam policiju i druge institucije da istraže slučaj i sankcioniraju odgovorne”, rekao je novinarima gradonačelnik Vukovara Ivan Penava.

I Srđan Milaković, zamjenik gradonačelnika iz redova srpske nacionalne manjine, najoštrije je osudio takve pojave.

“Ovo nadilazi i granice negativnoga nacionalizma. Razlog ovakvih pojava jest što izostaju oštrije osude nositelja vlasti, počevši od predsjednice, preko premijera, pa do lokalnih vlasti. Isto tako izostaju i primjerene kazne pravosuđa. Nažalost, kod nas još nema ni osuda ovakvih nedjela”, rekao je Milaković.

Naljepnice se pojavljivale i prije

“Ovo je samo jedna od sličnih pojava posljednjih godina koju plasiraju nazadne snage koje očigledno smatraju da takvo što ima i dalje pogodno tlo i da će naići na simpatiju i pokloništvo kod mnogih”, priopćili su iz Demokratskog saveza Srba.

Iz te stranke poručuju kako je riječ o pojavi koja je za pripadnike srpske zajednice “jedna u nizu zabrinjavajućih i nikako ne daje nadu u poboljšanje njihovog položaja”.

Po njima, položaj Srba u Hrvatskoj je “iz dana u dan sve teži”.

Iste naljepnice pojavljivale su se i ranije u nekoliko hrvatskih gradova. Prije nekoliko godina pojavile su se u Zagrebu, a prošle godine u Petrinji.

Izvor: Agencije