New York Times: Karić i Pernar poput Trumpa

Pernar i Karić našli su se u društvu evropskih političara koji američke novinare podsjećaju na Trumpa (Pixsell)

Dnevnik The New York Times objavio je profile nekolicine političara iz Europe, koje naziva donedavnim marginalcima, a koji su puni populističkih poruka i obećanja da će srušiti vladajući politički sloj.

Među onima, za koje procjenjuju da su dobili vjetar u leđa izborom novog američkog predsjednika Donalda Trumpa, našli su se i srbijanski političar Bogoljub Karić te zastupnik u Hrvatskom saboru Ivan Pernar.

Američki list u svom tekstu analizira pojavu kandidata koji poput Trumpa upućuju poruke protiv establishmenta, dok neki pak podsjećaju na njega svojim poslovnim carstvima, nametljivim osobnostima ili lukavom upotrebom društvenim mreža.

Pernara opisuju kao mladog političara koji je još  na margini, no usporedbu s Trumpom zaslužio je upravo zahvaljujući svojoj poziciji političkog autsajdera koji koristi društvene mreže za privlačenje pažnje i za napade na protivnike.

Široj je javnosti, navode, postao poznat kad je putem Facebooka organizirao antivladine prosvjede 2011. godine, a nisu zaboravili spomenuti ni incident kad je u Saboru odlučio utažiti glad i pojesti pizzu.

Njegove populističke poruke opisuju kao proruske i anti-NATO, te primjećuju da mu iz stavova izvire segment teorija zavjere, poput upozorenja na, kako on tvrdi, pogubni utjecaj Slobodnih zidara.

“Pernar je nedavno uklonjen iz Sabora zbog upornog prekidanja sjednice nepovezanim antieuropskim upadicama”, piše The New York Times.

Karićevo poslovno carstvo

O čelniku Pokreta Snaga Srbije, 63-godišnjem Bogoljubu Kariću, također biznismenu poput Trumpa, pišu kako je političku karijeru završio vrlo brzo nakon što je 2006. godine pobjegao iz zemlje kad je tužitelj za organizirani kriminal protiv njega pokrenuo istragu.

Vratio se u Srbiju nakon što su optužbe odbačene.

Podsjećaju i kako je, s trojicom braće i sestrom, izgradio poslovno carstvo koje se prostiralo na telekomunikacije, građevinarstvo, financije, medije i međunarodnu trgovinu. Osnovao je i privatno sveučilište.

“Karić negira da će se kandidirati za predsjednika na predstojećim izborima, ali napominje da je njegova stranka privukla najmanje 60.000 novih članova od njegovog povratka iz progonstva”, navodi američki list.

Uz Karića i Pernara, na popisu su se našli i Andrej Babiš iz Češke, Boris Kollar iz Slovačke, Aivars Lembergs iz Latvije i Zbigniew Stonoga iz Poljske.

Izvor: Agencije