Ivanić: Izetbegović se nije želio izjasniti o reviziji presude

Ivanić kaže da je evidentna kriza u radu Predsjedništva BiH (Fena)

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Mladen Ivanić izjavio je da je vanredna sjednica državnog Predsjedništva koju je zakazao za danas prekinuta i da nije donesena odluka o pokretanju revizije presude Međunarodnog suda pravde po tužbi BiH protiv Srbije za genocid.

Ivanić je rekao da član Predsjedništva Bakir Izetbegović nije bio za to da se izjašnjava o tome da li će BiH podnijeti zahtjev za reviziju presude, nije želio da o tome odlučuje i napustio je sjednicu, javlja Fena.

“Nakon toga sjednicu je, sa željom da ne doprinosi razjedinjavanju, napustio i član Predsjedništva Dragan Čović. To znači da je sjednica Predsjedništva BiH prekinuta, da odluka o podizanju revizije nije donesena”, kazao je Ivanić.

“Polazeći od političkih implikacija koje najavljena revizija presude u slučaju BiH protiv Srbije pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu ima, smatrao sam da postoji obaveza Predsjedništva da se o tome izjasni i zato sam zakazao vanrednu sjednicu Predsjedništva danas i ona je održana u 12 sati”, kazao je Ivanić.

Ivanić je kazao da se ovo prvi put desilo u postdejtonskoj BiH te da je evidentna kriza u radu Predsjedništva.

Riječ o krizi u Predsjedništvu, a ne državnim organima, naglasio je Ivanić. Kazao je od članova Predsjedništva BiH očekuje da hladne glave razmisle o načinu na koji se u toj državi donose odluke, a to su, kako je kazao, paralelizmi.

Pismo ICJ-u

O podnošenju zahtjeva kazao je da će se ubrzo pokazati da mandat agenta BiH Sakiba Softića više nije validan i da je ga je morao verificirati ovaj saziv Predsjedništva, te da će se i Sud tako izjasniti.

„Veliko pitanje je oko čega se možemo usaglasiti. Ja ću učiniti sve da na sjednicama Predsjedništva, ako ih bude, da obican covjek ne trpi. Stvari koj su vezane za svakodnevni život, nastojaću da se odluke donesu. Ali neke druge, političke prirode  sigurno ne .I rekao sam da nikakva odluka nije napravljena oko gospodina Softića i on nema mandat da podnosi zahtjev za reviziju. Nisam poslije toga pisao pisma. Ali imam namjeru, nakon ove današnje sjednice da napišem. I da kažem ono što je činjenica. A to je da je Predsjedništvo BiH na dnevnom redu imalo reviziju presude i da nije donijelo odluku.”

O odnosu unutar koalicije na državnom nivou kazao je da će Savez za promjene o tome raspravljati u ponedjeljak.

Nakon susreta u Beogradu u srijedu, gdje je o zahtjevu za reviziju presude za genocid Ivanić razgovarao s predsjednikom i premijerom Srbije, Tomislavom Nikolićem i Aleksandrom Vučićem, te predsjednikom bh. entiteta Republika Srpska Miloradom Dodikom, Ivanić je najavio “bukvalno dnevnu komunikaciju” s Beogradom.

Tom prilikom je rekao kako politički predstavnici Srba u Bosni i Hercegovini “imaju namjeru da koriste institucije u svom interesu i rade ono što misle da je korisno”.

“Ne brine me sama revizija. Ona je potpuno pravno neutemeljena i mimo svake logike će biti da se ona prihvati. No, čovjek koji je najviše uradio na rušenju Bosne i Hercegovine je Bakir Izetbegović, koji uzima sebi za pravo da u ime Bosne i Hercegovine povlači određene poteze. Argumentacija je na našoj strani, a Srbi su do sada pokazali da mogu mudro koristiti i razgolititi sve što je sa druge strane došlo”, kazao je Ivanić.

Izetbegović: Ivanić djeluje neustavno

S druge strane, iz kabineta Bakira Izetbegovića ističu da je pravno neutemeljena Ivanićeva teza da je neophodno da Predsjedništvo BiH donese novu odluku o pokretanju postupka revizije presude od 26. februara 2007. i da u odsustvu te odluke Sakib Softić nema legitimaciju da u ime Bosne i Hercegovine podnese aplikaciju za pokretanje postupka revizije presude.

Izetbegović je ranije rekao kako je revizija presude dobila jednoglasnu podršku na savjetovanju održanom u Sarajevu te kako očekuje kako će nakon ovakve odluke biti krize između Bošnjaka i Srba te između BiH i Srbije, “ali ne onakve kakvoj nam se prijeti“.

Bosna i Hercegovina je 1993. godine podnijela tužbu zbog genocida protiv tadašnje Savezne Republike Jugoslavije (Srbija i Crna Gora) Međunarodnom sudu pravde u Haagu, najvišoj sudskoj instanci u sustavu Ujedinjenih naroda.

Presuda je donesena 26. veljače 2007, a tada je ICJ utvrdio da je genocid počinjen u Srebrenici, ali ne i u drugim bh. općinama, isključivši pritom odgovornost Srbije za počinjenje genocida.

Sud je samo utvrdio propuste Srbije u sprečavanju i kažnjavanju genocida.

Izvor: Al Jazeera i agencije