Crnadak: Idem u Hag da osporim zahtjev za reviziju

Crnadak i Ivanić sastali su se danas u Banjoj Luci povodom odluke o podnošenju zahtjeva za reviziju presude po tužbi protiv Srbije (Fena)

Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak najavio je danas da će otputovati u Hag kako bi u Međunarodnom sudu pravde osporio podnošenje zahtjeva za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije.

Kaže da će otputovati u Hag, “ukoliko narednih dana neka fizička ili pravna osoba, nezakonito i neovlašteno preda navodni zahtjev za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije”.

U tom sudu će, kaže, iznijeti tri činjenice, prenosi agencija Fena.

“Prvo ću reći da Predsjedništvo BiH nije zauzelo stav o reviziji, da su politički predstavnici Srba i Hrvata i Republika Srpska protiv toga i treće da ta fizička ili pravna osoba koja bi se eventualno pojavila u Sudu u Hagu i predstavila kao agent nema legitimitet i da se lažno predstavlja”, ustvrdio je Crnadak, nakon današnjeg sastanka u Banjoj Luci s predsjedavajućim Predsjedništva BiH Mladenom Ivanićem.

Bošnjački predstavnici vlasti u BiH najavili su da će naredne sedmice podnijeti zahtjev za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije za agresiju i genocid.

‘Udar na institucije’

Crnadak je kazao da ambasadorica BiH u Hagu Mirsada Čolaković prema njegovoj instrukciji nije dostavila pismo koje je bilo u zatvorenoj koverti Međunarodnom sudu pravde u Hagu, prenosi klix.ba.

“Prije konferencije za novinare vidio sam Izetbegovićevo saopćenje, a odgovor će dobiti sutra jer ne mogu sve stvari da analiziram sada. Potvrđujem da moje pismo Međunarodnom sudu pravde u Hagu nije otišlo kako to nalaže diplomatska praksa putem ambasade i o tome sam obavijestio Izetbegovića. Ovo je direktan udar na Institucije BiH, a nakon Dejtona riječ je o najdirektnijem udarcu na institucije BiH. Ovo je njihova uzurpacija, privatizacija i vidi se da Izetbegović smatra da institucije pripadaju isključivo Bošnjacima”, kazao je Crnadak.

Ministar vanjskih poslova BiH kaže da član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović smatra da su Srbi u BiH privremeno i da će ubrzo otići.

‘Zloupotreba položaja’

“Tek kada u Sarajevu razumiju da institucije BiH pripadaju i nama onoliko koliko i njima, imat ćemo dugotrajnu stabilnost i razvoj ove zemlje. Jasno je da su meni upućeni ovakvi komentari, jer sam iz Republike Srpske. Mislite li da bi se Izetbegović ovako ponašao da su na mom mjestu Alkalaj ili Lagumdžija?”, izjavio je Crnadak.

Kabinet bošnjačkog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakira Izetbegovića saopćio je danas da je Igor Crnadak “zloupotrijebio položaj” ministra vanjskih poslova time što je Međunarodnom sudu pravde (MSP) u Hagu dostavio pismo za čije upućivanje nije bio ovlašten odlukom Predsjedništva BiH.

U pismu koje je Crnadak bio uputio MSP-u, ističe se da je Izetbegovićeva odluka da pokrene reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije za genocid, donesena izvan institucija BiH i da zbog toga nije pravosnažna.

Crnadak je ranije izjavio da je Izetbegović naredio je ambasadorici Čolaković da ne proslijedi to pismo, ali da je on uspio da ga dostavi “drugim kanalima”.

Izvor: Agencije