Thaci: Hitno formirati kosovsku vojsku

Nema vremena da se gubi ni jedan dan za formiranje Vojske Kosova, a kamoli sedmice i mjeseci, ocijenio je Thaci (EPA)

Kosovski predsjednik Hashim Thaci izjavio je da “nema vremena za gubljenje” i da kosovska skupština treba donijeti odluku o osnivanju oružanih snaga Kosova.

Thaci je, tokom službenog posjeta Bruxellesu, za javni kosovski servis RTK rekao kako je Kosovu potrebna odluka kosovske skupštine o osnivanju vojske.

“Treba ići na glasanje, a ne na polarizacije. Ovo pitanje je moglo da bude završeno 2014. godine, a kako se to tada nije dogodilo, sada nema vremena da se gubi ni jedan dan, a kamoli tjedni i mjeseci”, ocijenio je.

Još je kazao da su iscrpljene sve mogućnosti da se uvjere zastupnici Srpske liste da glasaju za Vojsku Kosova ocijenivši kako se nalaze “pod kontrolom Beograda”. Po njemu, ne može se čekati na volju Srbije da bi bila formirana kosovska vojska.

Uvjeriti Srbe na Kosovu

“Oni nikada neće biti raspoloženi za formiranje Vojske Kosova”, naveo je Thaci.

Smatra kako treba učiniti posljednji napor da se uvjere zastupnici Srpske liste i da, ako se to ne dogodi, treba izmijeniti i dopuniti Zakon o sigurnosnih snagama Kosova.

Iz Bruxellesa je poručio i kako neće biti liberalizacije viznog režima s Europskom unijom dok se ne završi proceš demarkacije granice sa Crnom Gorom.

“Ako zastupnici ne budu glasali za razgraničenje, građani će i dalje biti kažnjeni kada je u pitanju sloboda kretanja”, zaključio je Thaci.

Izvor: Agencije